Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © ThinkStock

Koel- en vriesbedrijven willen stijging energieprijzen sneller doorrekenen aan klanten

De stijgende energieprijzen bezorgen ook de koel- en vriesbedrijven grote kopzorgen. De sectorvereniging BVBVK (Beroepsvereniging der Belgische vries- en koelnijverheid) raadt haar leden daarom aan om de ‘energietoeslag’ voortaan maandelijks door te rekenen aan de klanten, in plaats van eens om de drie maanden. De sector hoopt ook dat de overheid met maatregelen over de brug komt.

 1. Hoge energieprijzen: "Zelfs middenklasse gezinnen geven nu dure zaken in pand om schoolspullen te kunnen kopen”
  PREMIUM

  Hoge energie­prij­zen: "Zelfs middenklas­se gezinnen geven nu dure zaken in pand om schoolspul­len te kunnen kopen”

  Aankoophuizen waar je dure spullen snel kan ruilen voor cash zitten in de lift. Ook de pandjeshuizen, die je een lening in onderpand geven, doen gouden zaken. Een pandjeshuis ziet zelfs 800 procent meer klanten over de vloer komen. En dat zijn lang niet altijd de mensen met de laagste inkomens. “Onze klanten komen even goed uit de middenklasse, en gebruiken het geld om hun energiefactuur te betalen, of omdat ze schoolspullen nodig hebben voor hun kinderen.”
 1. Kan je zonnepanelen terugverdienen op 1,5 jaar tijd?
  PREMIUM

  Kan je zonnepane­len terugver­die­nen op 1,5 jaar tijd?

  De hoge energieprijzen maken de investering in zonnepanelen interessanter dan ooit. Want hoe hoger de elektriciteitsprijzen, hoe korter de terugverdientijd. Energieconsultant Kris Voorspools rekende uit dat het met de huidige energieprijzen al kan op amper 1,5 jaar tijd. Realistisch? Test Aankoop wijst alvast op enkele aandachtspunten. “Uitgaan van de extreemste prijzen tijdens een uitzonderlijke crisis voor een investering van 25 jaar is riskant”, zegt Simon November. Volgens energiespecialist Kristof De Paepe van Mijnenergie.be ligt de waarheid in het midden. “Maar dat het een interessante investering is, staat wél vast.”
 2. Hoe premier De Croo dan toch zijn gelijk haalde van Eva De Bleeker
  PREMIUM

  Hoe premier De Croo dan toch zijn gelijk haalde van Eva De Bleeker

  De btw naar 6% op energie claimen de socialisten als ‘hun’ overwinning, Vincent Van Peteghem (CD&V) triomfeert met ‘zijn’ accijnshervorming en de groenen hebben een (korte) verlenging van het sociaal tarief uit de brand gesleept. Maar de liberalen slaken de grootste zucht van opluchting: de hele operatie zou de begroting niet dieper in het rood duwen. Of hoe premier De Croo dankzij enkele meevallers dan toch zijn gelijk haalde van Eva De Bleeker (Open Vld).
 3. Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
  Tweakers

  Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen

  Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest.