Mensen met een niet-westerse naam hebben 4,28 keer meer kans om geen job te vinden.
Volledig scherm
Mensen met een niet-westerse naam hebben 4,28 keer meer kans om geen job te vinden. © Getty Images/EyeEm

Klinkt je naam niet westers? Dan vind je moeilijker een job

Leerlingen uit het secundair onderwijs met een niet-westers klinkende naam hebben meer moeite bij het vinden van een job. Dat blijkt uit onderzoek aan de VUB. Toch is het niet de enige factor die meespeelt, ook de motivatie, het zelfvertrouwen, het sociaal netwerk, de sociaaleconomische status of de studierichting van de leerling spelen een rol.

  1. Hugo Camps tackelt de racisten: “De straffen voor deze barbaarse uitwas zijn niet zwaar genoeg. Een levenslang stadionverbod moet haalbaar zijn”
    PREMIUM
    Voetbal

    Hugo Camps tackelt de racisten: “De straffen voor deze barbaarse uitwas zijn niet zwaar genoeg. Een levenslang stadionver­bod moet haalbaar zijn”

    Hugo Camps zag hoe de wonden van Vincent Kompany weer bloot kwamen te liggen. Zijn woorden sneden door hart en ziel. En dus tackelt onze columnist de racisten. Want diversiteit is iets om trots op te zijn. “Het Belgisch voetbal is al jaren gekleurd. Vaak zijn het de Afrikaanse vreemdelingen die het verschil maken tussen winst en verlies. Dan worden ze even toegejuicht, maar alleen als speler, niet als mens.” Camps vraagt om zware straffen. Én een proactief optreden van de clubs.