Minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) wil “onmiddellijk” werk maken van een koolstoftaks.
Volledig scherm
Minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) wil “onmiddellijk” werk maken van een koolstoftaks. © BELGA

Klimaatminister Zakia Khattabi (Ecolo) wil snel koolstoftaks invoeren: “Groene fiscaliteit kan verschillende vormen aannemen”

PolitiekMinister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) wil “onmiddellijk” werk maken van een koolstoftaks. Dat schrijft ze in het ontwerp van haar beleidsnota waar De Morgen vandaag over bericht. Oppositiepartij N-VA vreest voor een platte extra belasting, maar ook binnen de meerderheid is niet iedereen mee. “De MR is niet gewonnen voor een Belgische koolstoftaks”, zei MR-Kamerlid Christophe Bombled vlakaf tijdens de bespreking van de beleidsverklaring in Commissie. Volgens Khattabi zal nieuwe groene fiscaliteit er komen binnen een “globale fiscale hervorming” en kan die “verschillende vormen aannemen”. 

44 reacties

 • Jan Van de Velde

  1 jaar geleden
  En belastingvermindering voor de werknemers e.a. verbruikers betekent vaak ook meer consumptie en dus meer opbrengst voor de bedrijven enzovoort. Economie heet dat!
 • Jan Van de Velde

  1 jaar geleden
  Sommige politici kennen niet eens de spelregels die in de Grondwet staan: Als er belastingen geheven worden, komt de opbrengst in de Schatkist en zij dienen voor alle uitgaven. Het is ook duidelijk dat bij constante behoeften aan middelen de opbrengst van de koolstoftaks tot ontlasting moet dienen van de andere belastingbetalers bvb. de werknemers e.a. die geen belastingen kunnen ontwijken.
 • mieke vermeulen

  1 jaar geleden
  De groenen beseffen nog altijd niet hoe meer mensen hoe meer vervuiling , moest het van de groenen afhangen zouden we al met 20 miljoen zijn in ons piepkleine landje ze zou er geen plaats meer zijn voor bos en natuur .
 • Carlos Matos

  1 jaar geleden
  Hoe de belasting er precies moet uitzien, hoeveel ze moet opbrengen en waar de opbrengst voor gebruikt zal worden, is nog niet duidelijk... Zo kennen we de groenen ja, dromers en dieven zijn het. beseffen met moeite dat geld printen gelijk staat met het bestelen van de mensen hun koopkracht! en dat kan allemaal zomaar. 21% btw op electriciteit, tuurlijk, luxe product hé
 • LUC USEWILS

  1 jaar geleden
  Hier hebben we ze al, de nieuwe belastingen ! Met de groentjes en ecolo, met in hun spoor de open vld. Wat kunnen die toch liegen, man man man.
 1. Je tuinhuis, bloemenperk of zwembad veilig stellen? Zo zinvol is een aparte verzekering voor je tuin
  Spaargids.be

  Je tuinhuis, bloemen­perk of zwembad veilig stellen? Zo zinvol is een aparte verzeke­ring voor je tuin

  Heel wat mensen herontdekten tijdens de lockdown hun tuin. Misschien is dit dan ook het goede moment om even stil te staan bij de verzekering ervan. Wat als je tuinmeubilair beschadigd raakt door intense hagel of brand? Of je bloemenperk of gazon bezoek krijgt van loslopend wild of vandalen? Stel dat je opstaand zwembad lek slaat... Spaargids.be gaat voor je na of je verzekering tussenbeide komt.