Volledig scherm
© Dieter Nijs

Klimaatbeweging moet ‘neutrale zone’ aan parlement verlaten, maar zet actie nog altijd tot dinsdag voort: “Dit is een niet te missen moment”

BinnenlandDe actievoerders van ‘Occupy For Climate’ hebben hun protest moeten verplaatsen van de neutrale zone voor het federaal parlement naar een plek een honderdtal meter verderop. Sinds vanavond 18 uur hielden ze de Wetstraat bezet. De hele klimaatbeweging wilde zo de burgerlijke ongehoorzaamheid aanhouden tot politici instemmen met een grondwetswijziging waardoor de klimaatwet mogelijk wordt. “Ze staan op het punt die te begraven. Tot dinsdagavond kunnen ze nog van gedacht veranderen”, klinkt het. Aanvankelijk waren de actievoerders ook van plan om in tentjes in het Warandepark te overnachten, maar ook dat stootte op een njet van stad en politie.

  1. 4 miljoen sneltests voor Vlaanderen in november. Maar waar zullen ze juist worden ingezet?
    PREMIUM

    4 miljoen sneltests voor Vlaanderen in november. Maar waar zullen ze juist worden ingezet?

    Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar Vlaanderen gaat dan toch investeren in sneltesten. Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) en de Vlaamse regering kopen 4 miljoen sneltesten. De eerste lading zou midden november al aankomen. De hamvraag is nu waar ze juist zullen worden ingezet. De grote lijnen van de strategie zijn al bepaald, maar experts twijfelen voorlopig nog of ze de sneltesten kunnen gebruiken bij bewoners en personeel van de woonzorgcentra, omdat de tests iets minder gevoelig zijn.