Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © iStock

Kinder- en jeugdpsychiatrie trekt aan alarmbel: 23.749 Vlaamse kinderen en jongeren wachten op hulp

De Vlaamse Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie (VVK) trekt aan de alarmbel. Maar liefst 23.749 Vlaamse minderjarigen zouden de voorbije maand geen mentale hulp gekregen hebben. "Dat is een file van 475 bussen met elk 50 minderjarigen, een stoet van 7 kilometer", zegt de VVK.

3 reacties

 • Jan Boden

  3 weken geleden
  Iedereen heeft wel een reden om aan de alarmbel te trekken. Niks gekort, ze luisteren toch niet.
 • Carmen Grauwels

  3 weken geleden
  Als een ouder iemand die zelf psychiatrische en psychologische hulp heeft gehad, zelf een dochter heeft, begrijp ik het belang van deze hulp al tegoed. En door covid is er heel veel vd hulp uitgesteld, waar ik dan ook weer begrip voor heb (andere behandelingen van andere ziektes ook) , nu vond (vind ik nog altijd) dat er dringend een plan B moet zijn en C voor geval B niet lukt. Ik begrijp ook het tekort. Maar ook families kunne beetje helpe. Hoe? Door een luisterend oor te bieden.
 • Van Eersel Guy

  3 weken geleden
  Trekt maar eens goed door aan de bel, tzal er niet op beteren
 1. Antidepressiva vaak geen oplossing voor mensen met depressie: “Psychotherapie zou de basisbehandeling moeten zijn, niet een pil”
  PREMIUM

  Antidepres­si­va vaak geen oplossing voor mensen met depressie: “Psychothe­ra­pie zou de basisbehan­de­ling moeten zijn, niet een pil”

  Een antidepressivum is altijd een beetje gokken. Meer dan de helft van de mensen probeert twee of drie types en is dan nog steeds niet geholpen. Daarom zoeken wetenschappers naar een behandeling op maat, waarbij ook gekeken wordt naar je metabolisme en DNA. Is er licht aan het einde van de tunnel? Volgens twee experts alvast wel. “MRI-scans blijken in staat om voor acht op de tien patiënten te voorspellen of ze wel of niet baat zouden hebben bij antidepressiva of een andere behandeling.”
 2. Prof psychologie over de impact van corona op jongeren: "Volwassenen moeten erkennen dat het leed van de jeugd oprecht is”
  PREMIUM

  Prof psycholo­gie over de impact van corona op jongeren: "Volwasse­nen moeten erkennen dat het leed van de jeugd oprecht is”

  Dit weekend viel een 21-jarige uit het raam nadat de politie binnenviel op een lockdownfeestje in een hotel in Antwerpen. “Het overlijden van zo’n jong iemand confronteert ons met de gevolgen van lange lockdownperiodes op het mentaal welzijn van jongeren”, reageerde burgemeester Bart De Wever (N-VA). Uit onderzoek blijkt inderdaad dat die leeftijdsgroep het zwaarst lijdt onder de sociale isolatie. Sociaal contact hebben jongeren nodig voor hun ontwikkeling, zegt psycholoog Inez Myin-Germeys. “Je eerste kus kan je niet online beleven.”
 1. Zo verliep eerste sluitingsavond van de cafés: drukte om 22 uur
  Play

  Zo verliep eerste sluitings­avond van de cafés: drukte om 22 uur

 2. Bekende YouTuber rijdt met auto dwars door menigte op Flageyplein
  Play

  Bekende YouTuber rijdt met auto dwars door menigte op Flagey­plein