Kilometerheffing voor vrachtwagens moet jaarlijks 750 miljoen euro opbrengen
VideoOp 1 april treedt in België de kilometerheffing voor vrachtwagens van meer dan 3,5 ton in werking. Met het systeem willen de drie gewesten meer het gebruik dan het bezit van een vrachtwagen belasten en buitenlandse vrachtwagens laten meebetalen aan het gebruik van onze wegen. De jaarlijkse opbrengst van de heffing wordt geraamd op 750 miljoen euro.
Delen per e-mail
Het systeem werd vandaag voorgesteld door Viapass, de interregionale overheidsinstantie die het systeem zal coördineren en controleren. Opmerkelijk: geen van de drie aangekondigde gewestministers van Mobiliteit - Christophe Lacroix (Wallonië), Pascal Smet (Brussel) en Ben Weyts (Vlaanderen) - was aanwezig op de persconferentie.
Het dossier kent een lange voorbereiding. Er is jaren gediscussieerd over de beste methode. In 2011 sloten de drie gewesten een samenwerkingsakkoord over de invoering van een kilometerheffing voor vrachtwagens. Dat akkoord werd nadien verder uitgewerkt.
Vanaf vrijdag 1 april zullen alle vrachtwagens van meer dan 3,5 ton een bedrag variërend tussen 7,4 cent en 29,2 cent per gereden kilometer betalen op de tolwegen. Het bedrag hangt af van de vrachtwagen, zijn uitstoot en de weg waarop hij rijdt.
OBU's
Alle Belgische en buitenlandse vrachtwagens die in België rijden, moeten uitgerust zijn met een On Board Unit (OBU), een bakje dat op basis van gps-gegevens de gereden kilometers registreert.
Voor een aantal voertuigen geldt de heffing niet. Zo zijn er bijvoorbeeld uitzonderingen voor legervoertuigen, brandweerwagens, ambulances en landbouwvoertuigen die enkel voor landbouw gebruikt worden.
Volgens Johan Schoups, administrateur-generaal van Viapass, is voor de start gerekend op zo'n 350.000 gebruikers. Dat aantal zou na een jaar oplopen tot 600.000. In totaal worden er 800.000 OBU's geproduceerd. Die zijn volgens Schoups al beschikbaar.
Naleving
Het tolwegennet komt grotendeels overeen met dat van het Eurovignet, zeg maar de autosnelwegen, ringwegen en hoofdwegen. In Wallonië zijn er tolwegen toegevoegd om sluipverkeer te vermijden. De kaarten met tolwegen staan op www.viapass.be/nl/downloads.
De naleving van de heffing zal gecontroleerd worden via 40 vaste portieken op de grote verkeersassen, 22 mobiele camera's en 40 controlevoertuigen van de gewesten. De boete bedraagt 1.000 euro per overtreding. Daarna krijgt de chauffeur drie uur om zich in regel te stellen. Doet hij dat niet, dan riskeert hij nadien opnieuw een boete van 1.000 euro.
Kritiek
Er was kritiek opgedoken over onnauwkeurige registraties door het systeem. Zo zouden gebruikers ook tol aangerekend krijgen voor parallelwegen of parkings die in de buurt van tolwegen liggen. Dat levert dan foute facturen op. "Die problemen zijn er inderdaad", geeft Viapass-topman Schoups toe. "Gebruikers kunnen dat soort foute aanrekeningen altijd signaleren. We zullen dat dan controleren en als het klopt, zal de gebruiker vergoed worden", aldus Schoups.
Schoups counterde ook de kritiek van fiscalist Michel Maus. Die had de kilometerheffing bestempeld als illegaal. "De kilometerheffing is juridisch voldoende onderbouwd", zo maakt Schoups zich sterk.
Problemen
Zes op de tien gebruikers melden problemen
Uit een bevraging van transportorganisatie Febetra blijkt dat zes op de tien gebruikers van het systeem voor de kilometerheffing problemen ondervinden. "Het gaat dan vooral om On Board Units die uitvallen en de slechte bereikbaarheid van het callcenter van Satellic", legt Febetra-woordvoerster Isabelle De Maegt uit.
Volgens Febetra moeten de problemen dringend aangepakt worden. "Want het kan niet zijn dat transporteurs die er alles aan gedaan hebben om in orde te zijn, vanaf 1 april beboet worden omdat het systeem in panne valt."
Veel transporteurs hebben er alles aan gedaan om tijdig in regel te zijn, maar krijgen af te rekenen met OBU's die in panne vallen. Wij vragen aan service provider Satellic om een spoedprocedure te voorzien om de defecte OBU's te vervangen. Het kan niet zijn dat die transporteurs vanaf vrijdag beboet worden."
Bij Satellic minimaliseren ze de problemen. Zo moest er inderdaad een software-aanpassing uitgevoerd worden. Maar volgens Rudolf Pospischil, de CEO van Satellic, kan die aanpassing automatisch gebeuren - dus zonder dat het toestel opnieuw moet worden binnengebracht - zolang de OBU is ingeschakeld. Van de 2.000 OBU's die effectief defect waren, is intussen 90 procent hersteld, aldus Pospischil.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Drive
Kleine auto kopen? Dit zijn de beste wagens onder 20.000 euro
SUV’s mogen dan wel steeds populairder worden, qua rijplezier valt een lagere stadswagen zeker niet tegen. Praktisch zijn ze ook, want compact vanbuiten en vaak ruim vanbinnen. Dit zijn volgens HLN Drive de 7 beste stadswagens van het moment. -
68
Vlaams Belang: “Geef eigenaars van zonnepanelen gegarandeerde vergoeding voor teruglevering stroom”
Oppositiepartij Vlaams Belang wil dat energieleveranciers een gegarandeerde minimumvergoeding voor de ‘teruglevering’ van stroom van zonnepaneeleigenaars aanbieden. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) ziet daar de noodzaak niet van in. “Een zoveelste slag in het gezicht van de gedupeerde zonnepaneeleigenaars”, vindt Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens. -
43
IN KAART. Hier mag u dit jaar hinder verwachten op de autosnelwegen door werken
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) heeft aangekondigd op welke plaatsen het Agentschap Wegen en Verkeer dit jaar wegwerkzaamheden zal uitvoeren. Het gaat om 38 snelwegwerven, die “noodzakelijk zijn voor een vlot en veilig verkeer”. Ontdek hieronder waar er in 2021 wegenwerken gepland zijn. -
-
Video
140 miljoen euro extra voor wegen en openbaar vervoer
Vlaanderen investeert de komende anderhalf jaar 140 miljoen euro extra in wegen en openbaar vervoer. Dat schrijft De Tijd. "We hebben bespaard, maar als regio zorgen we ervoor dat we meer over hebben voor de broodnodige investeringen in wegen", aldus Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). -
"België moet voor invoer kilometerheffing orde op zaken stellen"
De Nederlandse vervoerdersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) wil dat België de invoering van een kilometerheffing voor vrachtwagens uitstelt. Eerst moet België de zaken op orde hebben, zo stelt TLN vandaag, dat ons land een gebrekkige organisatie verwijt. -
Update
Al 329.000 bakjes voor kilometerheffing geleverd
Op datum van 23 maart zijn 329.000 on board units (OBU's) geleverd aan vrachtwageneigenaars en zijn er in totaal zowat 354.000 besteld. Dat is vandaag vernomen bij Viapass, de overheidsinstantie die de kilometerheffing coördineert en controleert. OBU's zijn de bakjes die vrachtwagen van meer dan 3,5 ton vanaf 1 april ingeschakeld aan boord moet hebben om de verreden tolkilometers in de drie gewesten te kunnen factureren. -
Sporten in stijl: de perfecte tassen voor tijdens je work-out
De lente staat voor de deur. Tijd om die wintervetjes aan te pakken! Een bezoekje aan de fitness zit er nog even niet in, maar ook in openlucht kan je aan je summer body werken. Ninashop.be selecteert haar favoriete tassen waarmee jij in stijl kan bewegen.