KIJK. Magnette (PS) wil na verkiezingen 2024 premier worden, De Wever (N-VA): “Een dikke vette neen”
Op papier is het nog ruim een jaar tot de volgende federale verkiezingen, maar PS’er Paul Magnette laat in een interview bij ‘Le Soir’ alvast het achterste van z’n tong zien. Hij wil premier worden. N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert in een interview met VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez alvast weinig positief: “Een dikke vette neen.” Bekijk hierboven de reactie van De Wever.
Het water is diep tussen de socialistische en nationalistische partijvoorzitters. In het interview bij ‘Le Soir’ dat donderdagochtend verscheen liet Magnette duidelijk verstaan niet opgezet te zijn met het idee van De Wever om België “extralegaal” te splitsen. “Ik zal er alles aan doen om N-VA en haar confederalisme tegen te houden. De Wever spreekt quasi over een staatsgreep, alors là, franchement …”, laat hij optekenen.
Lees ook: Maakt Paul Magnette (PS) kans om premier te worden? En wat zou dat betekenen voor Vlaanderen? (+)
Woensdagmiddag laat de N-VA-voorzitter dan weer duidelijk verstaan geen fan te zijn van de PS-voorzitter als Belgische eerste minister. In een regering stappen met een PS-premier ziet hij niet zitten. Het interview is bovenaan dit artikel te bekijken. Of De Wever zelf premier wil worden? Daarop antwoordt hij ietwat ontwijkend: “Ik ben tot alles bereid om het confederalisme te bereiken.”
KIJK. Dit zei Magnette vanochtend op de radio over zijn ambitie om premier te worden
Droomcoalitie van Magnette
Bij ‘Le Soir’ geeft Magnette aan dat de federale coalitie na de verkiezingen van 2024 geen exacte kopie hoeft te zijn van de huidige. Zo is er de kwestie dat de Vlaamse partijen in de regering-De Croo nipt geen meerderheid hebben in de taalgroep. “Het is logisch dat men een regering vormt die een meerderheid heeft in het noorden en in het zuiden van het land”, zegt Magnette daar nu over.
De voorkeur van de PS-voorzitter gaat bovendien naar een zo “progressief mogelijke meerderheid”. Samenwerken met de communisten van PVDA-PTB, daar staat hij niet voor te springen. Volgens hem willen ze niet eens aan de macht. “Ze hebben zich gewoon verstopt onder tafel”, zegt hij over het feit dat na de verkiezingen in Charleroi twee schepenmandaten werden aangeboden aan PVDA’ers.
Geen internationale topjob
Magnette zal in 2024 bij de federale verkiezingen voor de Franstalige socialisten de lijst trekken in Henegouwen. Bezuiden de taalgrens wordt er al enige tijd geroddeld dat Magnette wel eens naar het internationale niveau zou kunnen verhuizen. Hij ontkent dat donderdag met klem. “Laat het duidelijk zijn. Ik zal geen kandidaat zijn voor een Europese of andere internationale job”, reageert hij daarop.
Nuance op de radio
Maar zo overtuigd Magnette in ‘Le Soir’ klonk, zo genuanceerd was hij bij radiozender Bel-RTL. Een deel van zijn passage te herbekijken in de video hieronder. Hij focust zich naar eigen zeggen eerst op zijn herverkiezing als PS-voorzitter begin maart en wil voorlopig geen uitspraken doen over wat volgt na de parlementsverkiezingen in 2024. “We zullen wel zien, laten we de burgers eerst de kans geven zich uit te spreken. (...) Als de socialistische familie de grootste van het land wordt, zal ik niet verzaken aan de verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken.”
Gevraagd naar de kans dat niet hijzelf, maar Vooruit-voorzitter Conner Rousseau premier wordt, wijst Magnette erop dat de Vlaamse socialisten volgens de peilingen 15 tot 16 procent van de stemmen zouden krijgen. Wel ziet ook hij de “positieve dynamiek” binnen Vooruit en zegt hij “alles te doen wat ik kan om mijn collega en vriend Conner Rousseau te steunen”.
KIJK. Politiek journalist Karel Lattrez legt over uitspraak Magnette
KIJK. Paul Magnette wil na de verkiezingen van 2024 premier worden, voor Bart De Wever is dat geen optie
KIJK. In september 2020 stond Magnette nog amicaal naast Alexander De Croo, toen hij het regeerakkoord aankondigde. Hij liet het premierschap toen aan De Croo.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM41
ONZE OPINIE. “We verspelen te veel talent, we raken te veel mensen kwijt die bewust voor het onderwijs kozen”
“Nood breekt dus wet. Liever een leerkracht dan geen. Zelfs al is het er één zonder pedagogische opleiding. Maar dat is een noodoplossing”, schrijft politiek journalist Isolde Van den Eynde. “De uitdaging ligt bij de leerkrachten zelf. Meer dan een derde van de beginnende leerkrachten gooit de handdoek in de ring binnen de vijf jaar. We raken te veel mensen kwijt die bewust voor het onderwijs kozen.” -
Livios
Zonnepanelen plaatsen: zo snel verdien je je installatie op dit moment terug
Zeker in tijden van hoge energieprijzen zijn zonnepanelen een slimme investering. Ze bieden een mooi rendement aan een gunstige prijs. Maar hoe snel heb je je investering effectief terugverdiend? Dat hangt af van meerdere factoren. Bouwsite Livios zet ze voor jou op een rijtje. -
Mijnenergie
Wat is het sluimerverbruik van een televisie? En een adapter die nodeloos insteekt? Energieadvies voor jouw woonkamer
Veel gezinnen brengen thuis een groot deel van hun tijd door in de woonkamer. Het is dé plek bij uitstek om gasten te ontvangen en ’s avonds televisie te kijken, te lezen, ... Kortom: te ontspannen. Maar hoe kan je energie besparen in de woonkamer zonder in te leveren op comfort? Mijnenergie.be zet enkele besparingstips op een rijtje. -
-
Rapport-Mussche volstaat om ‘golden boy’ aan de kant te schuiven: wat weten we over ontslag Plopsa-CEO Steve Van den Kerkhof?
Studio 100 schuift Steve Van den Kerkhof (48) aan de kant als CEO van Plopsa, één maand na getuigenissen over een toxische werkcultuur en grensoverschrijdend gedrag. Het personeel van de pretparkengroep krijgt dat nieuws vandaag te horen, maar het lekte al uit. Er zou bovendien nog een ontslag van iemand uit de Plopsa-top in de lucht hangen, klinkt het bij een goedingelichte bron. Van den Kerkhof zelf ontkent dat er een akkoord is over zijn ontslag. -
PREMIUM17
Javier* getuigt over superdrugskartel dat cocaïne brengt tot Antwerpse haven: "De Albanezen hebben de leiding over de koopwaar”
Javier (een schuilnaam) was 14 toen hij “een pistool kreeg en de straat op moest”, om zo te kunnen toetreden tot de bende van de Ecuadoraanse ‘Carlos El Diablo’. Die topcrimineel importeert met behulp van de Albanese maffia cocaïne naar ons land. Javier gunt ons nu een blik achter de schermen van de internationale superkartels die ook in ons land hoogtij vieren, rouwkransen sturen naar rechters en 4.000 dollar betalen voor een dode agent. -
Spaargids.be
2,90 procent rente op je spaarcenten? Hier wordt het sinds 1 maart geboden, op een gratis rekening bovendien
Wie zijn spaargeld op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat heeft staan, krijgt daar tijdens de maand maart een mooie rente voor. Spaargids.be licht de precieze cijfers en voorwaarden toe. -
Vlaams Parlement keurt kader voor afstandsonderwijs in secundair goed
Het Vlaams Parlement heeft woensdag het kader goedgekeurd dat afstandsonderwijs of hybride onderwijs in het secundair onderwijs structureel verankert. In dat kader is er ook een bovengrens voor het aandeel afstandsonderwijs vastgelegd. Voor de eerste graad gaat het om maximaal 20 procent van de tijd, voor de tweede graad om maximaal 30 procent en voor de derde graad om maximaal 40 procent. Volgens minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) moeten scholen wel garanties voorzien voor kwetsbare kinderen. Zij moeten altijd het recht hebben om onderwijs op school te volgen.
338 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerbirgit van de velde
Ludo Van Dyck
Yves Depreitere
Yves Depreitere
Francis Uyttebrouk