KIJK LIVE. Hilde Crevits blikt vooruit op nieuwe functie als minister van Welzijn: “Mentale veerkracht op peil houden en personeelstekort in zorg aanpakken”
Hilde Crevits (CD&V) volgt Wouter Beke op als Vlaams minister van Welzijn. Haar bevoegdheden Werk, Economie en Landbouw gaan naar Jo Brouns (47), die momenteel nog Vlaams parlementslid is. De 150 leden van de partijraad keurden het voorstel van de CD&V-top met 87 procent goed. De kersverse CD&V-minister Jo Brouns reageerde bij HLN LIVE op zijn aanstelling. “Ik ben bereid om te doen wat elke Vlaamse ondernemer elke dag doet, en dat is keihard werken”, klonk het onder meer. Crevits en Brouns gaven ook een persconferentie. Daarop blikte Crevits al eens vooruit op haar nieuwe functie als minister van Welzijn.
Sinds het ontslag van Wouter Beke (CD&V) als Vlaams minister van Welzijn draaide de geruchtenmolen op volle toeren over zijn opvolging. Verschillende scenario’s passeerden de revue. Het gerucht ging bijvoorbeeld dat CD&V een wit konijn - zoals oud-minister Inge Vervotte - uit haar hoed zou toveren. Een andere piste was een jong talent een kans te geven. Of juist een ervaren rot door te schuiven naar Welzijn.
Het werd dus dat laatste. Met Hilde Crevits (CD&V) verkast een ervaren minister naar de loodzware portefeuille Welzijn. Ze krijgt er ook Gezin en Volksgezondheid bovenop. Haar dierbare bevoegdheid Landbouw verliest ze echter. Dit weekend had ze in VTM NIEUWS laten verstaan dat ze die wél zou willen behouden. Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media Benjamin Dalle zal Armoedebestrijding overnemen van Beke.
Tijdens de persconferentie blikte Crevits al even vooruit op haar functie als minister van Welzijn. “Ik wil mij de komende jaren engageren om de mentale veerkracht van de mensen op peil te houden, aangezien heel wat mensen erg vermoeid uit de coronacrisis zijn gekomen”, aldus de minister. Crevits hoopt bovendien het nijpende personeelstekort in de zorg aan te pakken en “tienduizenden mensen warm te maken om de sprong naar de zorg te wagen”.
Door Vlaams parlementslid Jo Brouns minister te maken, kunnen de christendemocraten wel meteen een nieuw gezicht lanceren. Als Limburger en ‘jonge’ veertiger had hij bovendien twee streepjes voor. Brouns was kabinetsmedewerker van verschillende CD&V-ministers: van 2007 tot 2008 bij Jo Vandeurzen, van 2008 tot 2009 bij Steven Vanackere en van 2009 tot 2019 opnieuw bij Vandeurzen.
Sinds 2013 is Brouns burgemeester van Kinrooi. Hij volgde zijn vader Hubert op, die in totaal 16 jaar burgemeester was van de Limburgse gemeente. In 2019 werd hij als opvolger van Vandeurzen verkozen in het Vlaams Parlement. Brouns is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij is naar eigen zeggen een grote familieman.
Woensdag om 14 uur zal Jo Brouns de eed afleggen als nieuwe minister van Werk, Innovatie, Economie en Landbouw in het Vlaams Parlement. Dat gebeurt in de handen van parlementsvoorzitter Liesbeth Homans. Nadien komt de Vlaamse regering samen om de herverdeling van de bevoegdheden vast te leggen.
Grootste uitdagingen
Voor Brouns is de benoeming “een heel bijzondere ervaring”. De nieuwe minister is dan ook erg dankbaar voor het vertrouwen dat hij heeft gekregen. Brouns is naar eigen zeggen bereid om “elke dag keihard te werken”. Hij is er zich bovendien van bewust dat hij drie belangrijke departementen in handen krijgt. “De landbouw staat voor een gigantische uitdaging. Als we naar Vlaanderen kijken, zijn we een zakdoek groot in de wereld. We willen natuur, landbouw en toerisme met elkaar verzoenen en dan is er ook nog eens een zwaar stikstofdossier dat we in goede banen moeten leiden”, aldus Brouns. Volgens hem moet de toekomstige landbouw een “duurzame landbouw” zijn.
Wat werk betreft, erkent de nieuwe minister dat er bijna geen sectoren zijn waarin er geen sprake is van knelpuntberoepen en krapte. “Ik wil de eerste ambassadeur zijn om ondernemerschap te enthousiasmeren, ook in het moeilijke wereldwijde klimaat van vandaag. Ik geloof ook heel erg in de kracht van innovatie als we zien wat er op ons af komt wat klimaat en energie betreft”, klinkt het. Brouns kaart bovendien de hoge inflatie aan. “Onze kmo’s zijn de motor van de lokale economie, zij zorgen voor de welvaart en het brood op de plank, zaken die vandaag onder druk staan door de inflatie. Het wordt voor een heel grote groep in Vlaanderen steeds moeilijker en dat baart wel zorgen”, zegt Brouns.
“CD&V meer waard dan peilingen”
Hoewel de nieuwe CD&V-minister voor verschillende uitdagingen staat, voelt hij zich gesteund door een “heel sterke ploeg”. “Ik ben iemand die van nature erg loyaal is, loyaal aan de partij en aan gemaakte afspraken”, aldus Brouns. “We willen samen gaan voor het grote project (...). Wij gaan kunnen doen wat we moeten doen, en dat is Vlaanderen goed besturen in een moeilijk tijdsgewricht.”
Brouns is er voorts van overtuigd dat zijn partij het tij kan keren in de tweede helft van de legislatuur. “We hebben in de eerste helft veel tegendoelpunten geslikt, maar de remontada (comeback) wordt ingezet in de tweede helft. CD&V is meer waard dan wat ze nu is in de peilingen”, zo reageerde hij op de dramatische peiling waarin de partij afklopte op 8,7 procent.
PVDA: “Dit lost problemen niet op”
De uiterst linkse oppositiepartij PVDA reageert kritisch op de reshuffle van CD&V in de Vlaamse regering. “Een nieuwe minister van Welzijn zal niet volstaan om de problemen op te lossen waarvoor Beke ontslag heeft moeten nemen”, reageert fractieleider Jos D’Haese. Volgens hem ligt de oorzaak dieper, namelijk bij de visie van de regering zelf. Een visie die “gericht is op besparingen, onderfinanciering en privatisering”.
De PVDA heeft er dan ook geen vertrouwen in dat Crevits de problemen zal doen verdwijnen. Volgens Vlaams parlementslid Lise Vandecasteele ontbrak het beleid onder Beke aan middelen en overheerste een logica van privatisering en commercialisering. “En dat is de verantwoordelijkheid van de hele Vlaamse regering. Crevits deed trouwens exact hetzelfde bij de VDAB: besparen en uitbesteden, met alle gevolgen van dien voor de dienstverlening.”
Bekijk hier het volledige gesprek met Jo Brouns op zijn eerste dag als minister:
Bekijk hier nog eens wat Crevits eerder zei bij VTM NIEUWS:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMPolitiek
PORTRET. Wie is kersvers CD&V-minister Jo Brouns? De ‘Messi van Kinrooi’, met een hart voor het boerenleven
Een “joviale volksmens” en een “bestuurder pur sang” uit een politieke dynastie. Jo Brouns (47) zal veel tijd in zijn auto doorbrengen: voor zijn nieuwe post zal hij maar liefst elke dag 250 kilometer overbruggen van Kinrooi tot Brussel. Wie is de nieuwe Vlaamse minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw? -
Brutoloon kleiner dan 2.500 euro? Dan kan je vanaf vandaag hier je rekeningnummer invoeren om je jobbonus aan te vragen
Werknemers met een laag inkomen, een brutoloon van 2.500 of minder, kunnen vanaf vandaag een jobbonus aanvragen. Dat gebeurt via Mijn Burgerprofiel. De bonussen, tot wel 600 euro per jaar, worden eind dit jaar uitgedeeld. -
Meer dan 5.000 bezwaren tegen stikstofakkoord: “Maar minder doen gaat het probleem niet oplossen”
“De Limburgse trots", noemde N-VA-voorzitter Bart De Wever Zuhal Demir zaterdag op het zomerfeest van de partij. Toch kampt de Vlaamse minister van Omgeving met heel wat tegenkanting op het stikstofdossier. Inmiddels werden bij de lokale besturen meer dan 5.000 bezwaren ingediend tegen het stikstofakkoord van de Vlaamse regering. “Maar zeggen dat we minder gaan doen, dat zal het stikstofprobleem niet oplossen”, klinkt het in de studio van VTM Nieuws. -
-
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
Twee miljoen Belgen zijn coöperant
Twee miljoen Belgen maken deel uit van een coöperatieve vennootschap. Dat zegt de Franstalige belangenvereniging Do It Coop zaterdag naar aanleiding van de Internationale Dag van de Coöperatie. De coöperaties vertegenwoordigen slechts 1 procent van het totale aantal actieve Belgische ondernemingen, maar zijn wel goed voor 3 procent van het bbp. -
Wegenwerken tijdens de zomer zullen verkeershinder in en rond Brussel veroorzaken
Brussel Mobiliteit grijpt de zomermaanden aan om een hele rist wegwerkzaamheden uit te voeren in en rond de hoofdstad. Het gaat onder meer om asfalteringswerken op de Buitenring R0 en de renovatie van een uitzettingsvoeg op dezelfde R0. -
Tweakers.net
E-reader in je koffer? Aan deze modellen beleef je het langst plezier
Zin om te lezen op reis, maar heb je beperkte bagageruimte? Geen nood: met een e-reader neem je een volledige bibliotheek mee. Eric van Ballegoie, expert bij technologiesite Tweakers, legt uit welke toestellen aanraders zijn en waar de verschillen zitten.