Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen)
Volledig scherm
Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) © BELGA

Kernuitstap zorgt voor stevig debat in de Kamer, oppositie: “Totale verwarring”

De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdagmiddag gedebatteerd over het akkoord over de kernuitstap van afgelopen nacht. Over de precieze inhoud van dat akkoord zijn de meningen — binnen de meerderheid — verdeeld.

 1. Kernkabinet bereikt akkoord over kernuitstap

  Kernkabi­net bereikt akkoord over kernuit­stap

  Het kernkabinet heeft een akkoord bereikt over het dossier van de kerncentrales, maar deed dat op zijn “Belgisch”: de interpretatie hangt af van welke partij je hoort. Wat vast lijkt te staan: er wordt verder gezocht naar nieuwe gascentrales. Die moeten een sluiting van de bestaande kerncentrales kunnen opvangen. Maar of het betekent dat ons land helemaal stopt met kernenergie blijft onduidelijk. Want er wordt tegelijk wel geïnvesteerd in onderzoek naar de “kernenergie van de toekomst”. Voorzitter Georges-Louis Bouchez van MR tweet dan ook dat “de kernuitstap nog niet beslist is”. Premier Alexander De Croo (Open Vld) zei op de persconferentie: “We nemen afscheid van de scheurtjesreactoren en richten onze blik op de kernenergie van de toekomst.”
 1. De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
  Jobat

  De populair­ste elektri­sche bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professio­neel gebruik

  Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.
 2. Premier De Croo gelooft in kernuitstap: “Zeer weinig waarschijnlijk dat er nog iets foutloopt”

  Premier De Croo gelooft in kernuit­stap: “Zeer weinig waarschijn­lijk dat er nog iets foutloopt”

  Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) achten de kans zeer klein dat de regering alsnog moet teruggrijpen naar een verlenging van de levensduur van de twee jongste kerncentrales. De regering houdt de optie wel open, maar als “back-up van de back-up”. Kernenergie wordt wel niet volledig afgeschreven. De regering wil de komende vier jaar 25 miljoen euro per jaar investeren in onderzoek naar kleinere, afvalarmere kerncentrales.
 3. Voka vindt begrotingscontrole gemiste kans: “Er wordt bespaard, maar niet hervormd”, volgens Unizo is “grote werk voor 2024"

  Voka vindt begrotings­con­tro­le gemiste kans: “Er wordt bespaard, maar niet hervormd”, volgens Unizo is “grote werk voor 2024"

  Na 17 uur onderhandelen bereikte het federale kernkabinet deze namiddag een akkoord over de begroting. Dat akkoord betekent besparingen van 1,75 miljard euro en nieuwe belastingen. Lees hier wat dat concreet voor u betekent. Volgens werkgeversorganisatie Voka was deze begrotingscontrole “veel te weinig” om een evenwicht te bereiken in onze begroting. Unizo ziet de besparingen als goed teken, maar “het grote werk is voor 2024", denkt de ondernemersorganizatie.