Kernuitstap zorgt voor stevig debat in de Kamer, oppositie: “Totale verwarring”
De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdagmiddag gedebatteerd over het akkoord over de kernuitstap van afgelopen nacht. Over de precieze inhoud van dat akkoord zijn de meningen — binnen de meerderheid — verdeeld.
Het federale kernkabinet bereikte donderdagochtend na een hele nacht vergaderen een akkoord over het heikele energiedossier. Het wordt 'Plan A', de volledige kernuitstap, al is de piste van de levensduurverlenging van de twee jongste kerncentrales nog niet volledig afgeschreven.
De kans dat daarnaar wordt teruggegrepen is volgens premier Alexander De Croo en minister van Energie Tinne Van der Straeten "onwaarschijnlijk klein”. De definitieve beslissing daarover volgt pas na midden maart, wanneer de regering evalueert of de bevoorradingszekerheid gegarandeerd kan worden met de capaciteit die geveild is binnen het CRM-mechanisme.
Over wat er nu precies beslist is, zijn de meningen binnen de meerderheid schijnbaar verdeeld. Donderdagochtend bleek al dat regeringspartij MR volhoudt dat er gewerkt wordt aan een mogelijke levensduurverlenging van Doel 4 en Tihange 3.
Christian Leysen (Open Vld) sprak donderdagmiddag in de plenaire vergadering van de Kamer dan weer van een "kernoverstap" in plaats van een kernuitstap, omdat de regering ook besliste om onderzoek te voeren naar duurzamere en kleinere kerncentrales, de zogenaamde SMR's of small modular reactors.
Volgens Groen staat "het kompas van de regering scherp" op het Plan A, dat "wordt bevestigd en versterkt". "Er is gekozen voor de toekomst en voor 100 procent hernieuwbare energie, niet om de levensduur te verlengen, of de wet op de kernuitstap te wijzigen", zei Wouter De Vriendt.
CD&V-Kamerlid Leen Dierick noemde het dan weer goed dat "zowel Plan A als Plan B (de verlenging van de jongste centrales, red.) onderzocht worden.”
“Een hele nacht vergaderen om niets te beslissen”
De oppositie was het wel roerend eens in hun beoordeling van de beslissing van afgelopen nacht. "Een nepakkoord", zei N-VA-Kamerlid Bert Wollants, Recino Van Lommel (Vlaams Belang) had het over "een lege doos" en cdH-Kamerlid Georges Dallemagne sprak van "totale verwarring". PVDA'er Thierry Warmoes verweet de regering “een hele nacht te vergaderen om niets te beslissen."
Vooruit-Kamerlid Kris Verduyckt riep op om werk te maken van een plan dat de burgers beschermt tegen de stijgende energieprijzen. "Plan A of Plan B, het grootste probleem in dit dossier is dat de aandacht al te lang wordt afgeleid van waar het echt om gaat, en dat is de betaalbaarheid", zei hij. "En zeg niet dat de verlenging van de kerncentrales ons voor hoge prijzen zal behoeden, want dat doen ze nu ook niet."
Minister van Energie Tinne Van der Straeten bevestigde eerder op de dag al dat de regering ook verder werkt aan mechanismen om de hoge energieprijzen onder controle te krijgen.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Hoe veilig zijn jouw centen bij de bank? En wat met buitenlandse instellingen?
De bankensector kan nog niet meteen opgelucht ademhalen na de noodovername van Credit Suisse. Het aandeel van Deutsche Bank zakt vandaag namelijk met 13 procent. Ook andere Europese banken noteren deze voormiddag verliezen. Hoe veilig is je geld op de bank, indien deze trend zich blijft verder zetten? Spaargids.be zocht het voor je uit. -
Kernkabinet bereikt akkoord over kernuitstap
Het kernkabinet heeft een akkoord bereikt over het dossier van de kerncentrales, maar deed dat op zijn “Belgisch”: de interpretatie hangt af van welke partij je hoort. Wat vast lijkt te staan: er wordt verder gezocht naar nieuwe gascentrales. Die moeten een sluiting van de bestaande kerncentrales kunnen opvangen. Maar of het betekent dat ons land helemaal stopt met kernenergie blijft onduidelijk. Want er wordt tegelijk wel geïnvesteerd in onderzoek naar de “kernenergie van de toekomst”. Voorzitter Georges-Louis Bouchez van MR tweet dan ook dat “de kernuitstap nog niet beslist is”. Premier Alexander De Croo (Open Vld) zei op de persconferentie: “We nemen afscheid van de scheurtjesreactoren en richten onze blik op de kernenergie van de toekomst.” -
Bestuurder uit bestelwagen geslingerd bij ongeval: stilstaand verkeer E40 tussen Oordegem en Merelbeke
Het werd donderdag een zware avondspits in de richting van de kust na een ongeval op de E40 in Merelbeke. Daar ging een bestelwagen omstreeks 17.10 uur over de kop, waarna het voertuig in de middenberm belandde. Een inzittende werd uit het voertuig geslingerd en raakte zwaargewond.Wetteren, Gent -
-
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht. -
Illegale asielzoekers soms ook op beveiligde vlucht terug naar ander Europees land gezet
De zogenoemde special flights, om mensen in illegaal verblijf het land uit te zetten, worden sinds kort ook ingezet om asielzoekers binnen Europa te vervoeren. Op die manier wil staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) de asielcrisis mee het hoofd bieden. -
Premier De Croo gelooft in kernuitstap: “Zeer weinig waarschijnlijk dat er nog iets foutloopt”
Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) achten de kans zeer klein dat de regering alsnog moet teruggrijpen naar een verlenging van de levensduur van de twee jongste kerncentrales. De regering houdt de optie wel open, maar als “back-up van de back-up”. Kernenergie wordt wel niet volledig afgeschreven. De regering wil de komende vier jaar 25 miljoen euro per jaar investeren in onderzoek naar kleinere, afvalarmere kerncentrales. -
Voka vindt begrotingscontrole gemiste kans: “Er wordt bespaard, maar niet hervormd”, volgens Unizo is “grote werk voor 2024"
Na 17 uur onderhandelen bereikte het federale kernkabinet deze namiddag een akkoord over de begroting. Dat akkoord betekent besparingen van 1,75 miljard euro en nieuwe belastingen. Lees hier wat dat concreet voor u betekent. Volgens werkgeversorganisatie Voka was deze begrotingscontrole “veel te weinig” om een evenwicht te bereiken in onze begroting. Unizo ziet de besparingen als goed teken, maar “het grote werk is voor 2024", denkt de ondernemersorganizatie.