Uit de recentste cijfers, van juni, blijkt dat 38% van onze elektriciteit uit kernenergie komt. De uitdaging wordt om daar een werkbaar alternatief voor te vinden.
Volledig scherm
PREMIUM
Uit de recentste cijfers, van juni, blijkt dat 38% van onze elektriciteit uit kernenergie komt. De uitdaging wordt om daar een werkbaar alternatief voor te vinden. © Reporters / QUINET

Kernuitstap zal véél kosten maar mag niets kosten: studies spreken elkaar soms ronduit tegen

"Voor het langer openhouden van de kerncentrales na 2025 zal er gekeken worden naar een wetenschappelijke studie die de bevoorradingszekerheid van ons land in kaart brengt", zo liet pre-formateur Egbert Lachaert (Open Vld) voor het weekend noteren. Aan recente studies over de bevoorradingszekerheid en het prijskaartje dat daaraan vasthangt, is er nochtans geen gebrek. Al zeggen die rapporten niet altijd hetzelfde.

48 reacties

 • Frans Van De Wiel

  1 jaar geleden
  Kerncentrales sluiten, ik ben voor maar wat zal het oplossen? In BVB Wit-Rusland, Egypte etc. worden nieuwe kerncentrales gebouwd en opgestart en we weten dat bij kalamiteiten de vervuiling niet stopt aan de grens.
 • vanaeken jokke

  1 jaar geleden
  Jaarlijks 10 miljard in de Waalse bodemloze put Ronny Ooijen Vlaanderen had al een nieuwe kerncentrale kunnen bouwen.Maar het gaat niet omdat de Walen ons belastinggeld verprutsen Vlaanderen moet besparen om te zorgen dat ze in de Walen cadeautjes en hangmatten kunnen uit delen.
 • guy Van Deun

  1 jaar geleden
  Waar gaan de Groenen het geld halen van 100 miljoen per jaar dat men extra zal moeten betalen? Met dit verloren bedrag zou men de kansarmoede een goed steuntje in de rug kunnen geven.
 • René Verhoeven

  1 jaar geleden
  Waarom altijd zo zwart-wit, grijs is ook mooi! Drie nucleaire eenheden voor basislast, aangevuld met zon en wind die als noodzakelijke back up dan aardgas eenheden krijgen. Nooit op buitenland rekenen voor energie, daar moet je voor jezelf kunnen zorgen. Op die manier is toch iedereen tevreden, behalve groen wellicht, dit kunnen geen water bij de wijn doen, ook al is het noodzakelijk.
 • Ronny Ooijen

  1 jaar geleden
  vanaeken jokke, hoeveel vertrouwen u in de kerncentrales heeft weten we al langer. U heeft namelijk jaren geleden een generator aangeschaft. Wie zei in 2012 dat de ideale combinatie om elektriciteit te produceren uit kernenergie en gascentrales bestaat? Bart De Wever. Verder wil ik me niet afkoppelen van het net. Waarom zou ik dat doen? Dat kost in mijn geval 2 jaar aan elektriciteitsrekeningen.
 1. Huisartsen “ontgoocheld en ongerust” na aankondiging nieuwe maatregelen: “Wij zijn voor politiek van geen tel”
  Play

  Huisartsen “ontgoo­cheld en ongerust” na aankondi­ging nieuwe maatrege­len: “Wij zijn voor politiek van geen tel”

  “Wij blijven ontgoocheld en ongerust achter”, stelt Roel Van Giel van Domus Medica, de grootste huisartsenvereniging van het land. “Walk-in-testcentra zijn onvoldoende om de druk op de huisartsen te verlichten. We vragen een volledige herziening van het testbeleid.” Het gaat daarbij om testafnames, het bezorgen van codes en attesten en een vaste, duidelijke quarantaine voor iedereen die getest moet worden.