Beeld ter illustratie. Gascentrale in Vilvoorde.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. Gascentrale in Vilvoorde. © BELGA

Kernuit­stap kan leiden tot black-outs, nog duurdere stroomprijzen en meer CO2-uit­stoot

Als België kiest voor een kernuitstap tegen 2025 komt de energiebevoorrading onder druk en zal de elektriciteitsprijs verder stijgen. Ook de doelstelling om minder CO2 uit te stoten zal dan moeilijk haalbaar zijn. Dat zeggen enkele onderzoekers van de Universiteit Antwerpen. 

334 reacties

 • Jacques-Philippe Leclerc

  10 maanden geleden
  Er worden momenteel ongeveer 55 kernreactoren gebouwd in 19 landen, met name o.a. China, India, Rusland, Frankrijk, Canada, Brazilië, Japan, Israel, Pakistan, Oekraïne, Korea, Turkije, Bangladesh, Verenigde Staten, Engeland, Argentinië, Slovakije, Sri Lanka en de Verenigde Arabische Emiraten. Zweden, Finland, Zwitserland, Spanje hebben hun capaciteit verhoogd met 24%. 2020 waren er 441 operationele reactoren in de wereld.(Bron: World Nuclear Performance Report 2021) En België stapt eruit?
 • Jelle Vanstraelen

  10 maanden geleden
  Dit is toch ongelooflijk: een lagere schoolkind zou zich nog schamen om zoiets als spreekbeurt te brengen. Hoe durven ze dit een universitaire studie te noemen? Ze hebben de elektriciteitsproductie van 2018 genomen, daar de productie van de kerncentrales afgetrokken en besluiten dat er een tekort is zonder die kerncentrales. Alsof er tussen 2018 en 2025 geen enkele bijkomende en vervangende productie zou komen.
 • Geert Tamsyn

  10 maanden geleden
  Johan Emmers, die stroom komt voor een groot deel in die batterijen door zonnepanelen, daar doe je het grootste voordeel mee, zeker nu de terugdraaiende teller is afgeschaft. Gemiddeld 100 nieuwe aansluitingen per dag. En als er geen zon is, is er tijdelijk gas, tot er voldoende weersonafhankelijke hernieuwbare bronnen beschikbaar zijn.
 • johan van Oevelen

  10 maanden geleden
  Ik ben geen ingenieur, geen politieker en geen influencer. Welke grondstoffen heeft Belgie of kan Belgie zelf maken: Elektriciteit (wind, zon, kern), water (allez ja zolang ze de rivieren niet afsluiten en het genoeg regent), lucht( wehebben lucht, of die gezond is altijd is iet anders), een beetje biogas . Wat hebben we niet in Belgie: GAS. wat willen ze bouwen? Overal terwereld (zelfs NL) gaan ze een kerncentrale bouwen, tot er een nieuwe "groenere" technologie is.
 • geert francier

  10 maanden geleden
  Meer Co2 uitstoot ? EUROPA moet dan maar SUPERBOETES geven aan Belgie en belgie moet dan maar de prijzen verhogen enz enz leve de armoede
 1. Premier De Croo gelooft in kernuitstap: “Zeer weinig waarschijnlijk dat er nog iets foutloopt”

  Premier De Croo gelooft in kernuit­stap: “Zeer weinig waarschijn­lijk dat er nog iets foutloopt”

  Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) achten de kans zeer klein dat de regering alsnog moet teruggrijpen naar een verlenging van de levensduur van de twee jongste kerncentrales. De regering houdt de optie wel open, maar als “back-up van de back-up”. Kernenergie wordt wel niet volledig afgeschreven. De regering wil de komende vier jaar 25 miljoen euro per jaar investeren in onderzoek naar kleinere, afvalarmere kerncentrales.
 2. Nucleaire waakhond FANC: “Verlenging levensduur twee jongste kerncentrales is mogelijk”

  Nucleaire waakhond FANC: “Verlenging levensduur twee jongste kerncentra­les is mogelijk”

  Volgens het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) is het alvast op het vlak van veiligheid mogelijk om de levensduur van de twee jongste kerncentrales in ons land te verlengen. Dat staat in de analyse waar de federale regering net voor kerst om had gevraagd. De regering moet dan wel nog in de eerstvolgende maanden een definitieve beslissing nemen en de installaties moeten een update krijgen, klinkt het.