Kernkabinet uiteen zonder akkoord over maatregelen om energiefactuur te doen dalen
Het federale kernkabinet is woensdagnacht uiteengegaan zonder akkoord over maatregelen om de forse energiefactuur te verlichten. Dat verneemt Belga uit goede bron.
De topministers van de Vivaldiregering zaten sinds 19 uur gisteravond samen. Op de agenda stonden de Russische dreiging aan de grens met Oekraïne, maar ook de sterk gestegen prijzen van gas en elektriciteit. De regering zoekt al een tijdje naar maatregelen om die factuur te temperen.
De vergadering duurde tot iets voor 2 uur woensdagnacht, maar heeft geen witte rook opgeleverd, verneemt Belga van meerdere goedgeplaatste bronnen.
Btw-verlaging controversieel
Volgens één bron blokkeert de discussie nog altijd op de piste van een btw-verlaging. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) pleit voor een tijdelijke verlaging van de btw op energie van 21 naar 6 procent, waarna de budgettaire impact voor de overheid deels gecompenseerd kan worden met een aanpassing van de accijnzen.
Maar vooral Open Vld zou daar op de rem staan. De partij van de premier benadrukte de voorbije dagen verschillende keren dat de duurzaamheid van de overheidsfinanciën ook een rol moet spelen in de beslissing, en dat de maatregel gericht moet zijn op wie het het moeilijkste heeft. Maggie De Block, die de Open Vld-fractie in de Kamer leidt, nam vorige week zelfs het woord "boerenbedrog" in de mond. Dezelfde mensen die zouden profiteren van de btw-verlaging zouden immers later de put moeten vullen, klonk het.
Over de verlenging van het uitgebreid sociaal tarief voor de meest kwetsbare gezinnen zou wel al consensus zijn. Het kernkabinet vergadert mogelijk later deze week nog eens over het thema.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Maakt inflatie je persoonlijke lening duurder? “We evalueren onze tarieven regelmatig”
Inflatie heeft momenteel een flink deel van de wereld in haar greep. Ook Europa, ook België. Het prijspeil van goederen en diensten blijft stijgen en je koopkracht daalt. Maar wat als je net nu een persoonlijke lening wil afsluiten? Spaargids.be vraagt na of dat een goed idee is. -
Premier De Croo over torenhoge energiefacturen: “Verschillende denksporen in uitwerking”
De federale regering werkt nog altijd verder aan maatregelen om de energiefactuur te drukken. Dat bevestigde premier Alexander De Croo dinsdag in de Kamer. “De enige reden waarom er nog geen beslissing is genomen, is omdat we alles in detail willen uitwerken.” -
PREMIUM
INTERVIEW. Vlaamse vrouw getuigt over mishandeling door haar eigen kinderen: “Nog nooit hebben ze één lief woord tegen me gezegd”
-
-
Showbizz5
OnlyFans-ster Jamecia verklapt hoeveel extra ze verdient na de Streamz-docu, en dat is niet weinig
Hoe gaat het met de OnlyFans-modellen uit de documentaire ‘OnlyFans: De Naakte Vlaamse Waarheid’, een half jaar nadat de reeks op Streamz verscheen? Dat wou Showbits wel eens weten en dus spraken we opnieuw af met Jamecia. Haar getuigenis heeft haar carrière zeker een boost gegeven. Ze verdiende al goed haar boterham met seksueel getinte video’s, maar sindsdien heeft ze nog meer volgers. Volgers die haar uiteraard betalen om haar video’s te kunnen bekijken. Hoeveel haar dat extra oplevert per maand, verklapt ze aan Senne in een nieuwe Showbits. Bekijk hier de succesvolle Streamz-docu Onlyfans. -
Vlaams Parlement verlengt termijn voor noodleverancier energie tot 12 maanden
De stijgende gas- en elektriciteitsprijzen hebben niet alleen een grote impact op de factuur van gezinnen en bedrijven. Ze brengen ook enkele leveranciers in financiële moeilijkheden. Klanten van leveranciers die over de kop zijn gegaan, krijgen Fluvius toegewezen als noodleverancier voor zestig dagen. Op initiatief van Andries Gryffroy (N-VA), Robrecht Bothuyne (CD&V) en Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) trekt het Vlaams Parlement die termijn nu op naar twaalf maanden voor gezinnen. -
Overlegcomité vindt elektronisch plaats, geen persconferentie achteraf
Het Overlegcomité van vrijdagnamiddag over de verdere maatregelen tegen het coronavirus zal elektronisch plaatsvinden en er komt geen persconferentie achteraf. Dat vernam persagentschap Belga vrijdag bij het kabinet van premier Alexander De Croo (Open Vld). -
Klimaatneutrale wereld kost volgens onderzoek biljoenen extra
De omslag naar een klimaatneutrale wereld kost nog minstens 3,5 biljoen dollar extra per jaar tot 2050, ofwel meer dan 3,1 biljoen euro. Onderzoeksbureau McKinsey heeft dit berekend in een nieuwe analyse over de investeringen in nieuwe infrastructuur en systemen die nodig zijn om internationale klimaatdoelen te behalen.