Kernkabinet gaat volgende week verder met bespreking energiedossier
Het kernkabinet heeft vrijdag nog geen akkoord bereikt over het energiedossier, met daarin het vraagstuk over de sluiting van de kerncentrales. Het thema lag vrijdag op tafel, waarbij verschillende opties voor de energiemix na 2025 in detail worden geanalyseerd, met het oog op de bevoorradingszekerheid. Volgende week buigen de topministers van de regering-De Croo zich opnieuw over het dossier.
De kern van de discussie is bekend. Volgens de huidige wet sluiten de laatste kerncentrales in ons land in 2025 de deuren. Het regeerakkoord van de Vivaldi-ploeg schrijft zich in die logica in, maar liet een opening om de twee jongste centrales (Doel 4 en Tihange 3) nog langer open te houden.
Binnen de meerderheid dringt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez daar erg op aan. Vorige week maakte uitbater Engie-Electrabel echter duidelijk dat de kerncentrales verlengen na 2025 geen optie is - een standpunt dat het bedrijf eerder ook al had ingenomen.
Om de sluiting van de kerncentrales op te vangen, werd de zogenaamde CRM-veiling georganiseerd. Het gaat daarbij om projecten die de weggevallen capaciteit moeten opvangen en die daarvoor subsidies ontvangen. Het meest in het oog springen twee gascentrales.
Die in Vilvoorde kreeg echter van Vlaams milieuminister Zuhal Demir (N-VA) geen milieuvergunning. Haar partij is ook een heftige tegenstander van de volledige sluiting van alle kerncentrales. Electrabel heeft alvast aangekondigd dat het een nieuwe aanvraag voor de centrale in Vilvoorde indient.
Franse kernenergie
Bij het uitwerken van dat CRM-mechanisme is ook aan de Franse kerncentrales gedacht. Bij een simulatie van schaarste is geen rekening gehouden met import van stroom uit Frankrijk. “Door de onbetrouwbaarheid van die Franse kerncentrales”, klinkt het bij minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Gisteren nog werden vier Franse kernreactoren stilgelegd, waardoor de stroomprijzen in Europa piekten.
De uitval van de centrales van Chooz en Civaux in Frankrijk zou er intussen mee voor zorgen dat in de regering de weegschaal meer en meer begint door te wegen naar een volledige kernuitstap in 2025. Een afgeklopte beslissing is er evenwel nog niet.
Duidelijkheid over bevoorrading
De regering wil de knoop over de energiemix - met of zonder kernenergie - voor het einde van het jaar doorhakken. CD&V blijft echter ook nog met vragen zitten. Vicepremier Vincent Van Peteghem liet donderdag nog horen dat de twijfels rond Vilvoorde met zich meebrengen dat er nog onzekerheid leeft over de bevoorradingszekerheid. En daar moet duidelijkheid over komen alvorens vooruitgang kan worden geboekt. “We moeten zeker zijn dat het licht zal blijven branden en de factuur niet door het dak gaat”, luidde het.
Vandaag kwam er nog geen witte rook uit de schouw van de Wetstraat 16, al was dat volgens sommige bronnen ook niet meteen verwacht. Volgende week gaan de gesprekken voort.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OVERZICHT. Nog maar 87 coronapatiënten op intensieve en dat is van 23 juli 2021 geleden
De coronacijfers blijven flink dalen. Dat blijkt uit cijfers die gezondheidsinstituut Sciensano vanmorgen gepubliceerd heeft. Het aantal nieuwe gevallen daalt met 35 procent tot gemiddeld 2.392 per dag en het aantal hospitalisaties met 23 procent tot 79 per dag. Er liggen nu nog 1.238 mensen in het ziekenhuis en 87 op intensieve. Dat laatste is van 23 juli 2021 geleden. -
De Sutter acht compromis over defensiebudget nog mogelijk, De Croo pleit voor diepere Europese defensiesamenwerking
Vicepremier Petra De Sutter (Groen) denkt dat er binnen de regering nog een compromis kan worden gevonden over het toekomstige defensiebudget. Dat zegt ze vanuit het Zwitserse Davos. “We hebben decennialang onze defensie laten verkommeren, en net zoals andere landen te weinig geïnvesteerd. Nu zitten we plots in een nieuwe realiteit. Het terug opbouwen van het leger is noodzakelijk”, aldus de vicepremier. Premier Alexander De Croo (Open Vld) vindt dan weer dat de Europese landen hun defensie-investeringen meer moeten coördineren. -
26
Crevits eist dringende herevaluatie van 54 ‘gevaarcrèches’ die nog steeds open zijn
Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) vraagt een herevaluatie van de 54 ‘gevaarcrèches’ die vandaag nog steeds open zijn, ondanks dat er eerder al een gerechtelijk onderzoek naar werd opgestart. Dat zegt ze bij VTM NIEUWS. -
-
Spaargids.be
Pensioensparen op je 54ste? Behoed je voor deze grove fout
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit. -
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
Meer dan honderd ondernemers trekken aan alarmbel over kernuitstap, premier De Croo reageert: “Het licht zal niet uitgaan”
In een open brief geven 129 Vlaamse ondernemers aan zeer ongerust te zijn over de energiebevoorradingszekerheid van ons land. Ze vrezen een black-out als de kerncentrales verdwijnen, zo meldt De Tijd. In de studio van VTM NIEUWS heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) zich sterk gemaakt dat het licht niet zal uitgaan in 2025.