Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) denkt dat een 'fuel extension' om de kerncentrales van Doel 4 en Tihange 3 nog over de winter van 2025-2026 te tillen het meest haalbare scenario is, schreven meerdere kranten dinsdag.
Volledig scherm
Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) denkt dat een 'fuel extension' om de kerncentrales van Doel 4 en Tihange 3 nog over de winter van 2025-2026 te tillen het meest haalbare scenario is, schreven meerdere kranten dinsdag. © Photonews

Kernkabinet buigt zich vanavond over energiebevoorrading(problemen)

Het kernkabinet van de federale regering buigt zich vanavond vanaf 19 uur over een rapport van hoogspanningsnetbeheerder Elia en gasnetbeheerder Fluxys over de bevoorradingszekerheid. Volgens meerdere bronnen gaat het om een eerste discussieronde en is het nog niet de bedoeling om tot beslissingen te komen.

 1. Uitbater Engie en veiligheidswaakhond FANC over nieuwe scenario’s om kernreactoren te verlengen: “Onmogelijk”

  Uitbater Engie en veilig­heids­waak­hond FANC over nieuwe scenario’s om kernreacto­ren te verlengen: “Onmogelijk”

  “Je kan niet zomaar even voor een winter extra gaan. Zo werkt het niet met de nucleaire veiligheid.” Kerncentrale-uitbater Engie trekt meteen een streep door de mogelijke scenario’s van de regering om de voorspelde stroomtekorten tijdens de winters van 2025 en 2026 op te vangen. Ook veiligheidswaakhond FANC heeft zijn bedenkingen over het langer openhouden van de kerncentrales, en dan voornamelijk over de timing.
 2. De jongste kerncentrales nog meer verlengen of toch maar de oudste? Regering bekijkt 3 scenario’s om stroomtekort vanaf 2025 te vermijden, maar wil Engie mee?
  PREMIUM

  De jongste kerncentra­les nog meer verlengen of toch maar de oudste? Regering bekijkt 3 scenario’s om stroomte­kort vanaf 2025 te vermijden, maar wil Engie mee?

  De federale regering bekijkt vandaag hoe ze het voorspelde stroomtekort in de winters van 2025, 2026 en 2027 gaat tegenhouden. Gaat ze de jongste of de oudste kerncentrales langer openhouden, door ze in de zomer wat vaker af te zetten? Maar de grote vraag is vooral: draait Engie bij? “Wij zijn niet verantwoordelijk voor de bevoorradingszekerheid, dat is de overheid.”