Kerncentrales fotograferen of filmen voortaan verboden zonder voorafgaande toestemming
Het is vanaf vandaag verboden om een kerncentrale te fotograferen of te filmen zonder voorafgaande toestemming van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Dat schrijft VRT en heeft het FANC bevestigd aan Belga.
Binnenkort zullen op de website van het FANC formulieren beschikbaar zijn waarop elke burger die een kerncentrale wil fotograferen, de context en de redenen voor de foto kan aangeven en, na onderzoek van de aanvraag, een vergunning kan krijgen.
Het nieuwe verbod is een wijziging van de wet van 23 maart 2020, waarin al werd bepaald dat elke lucht- of satellietfoto van een kerncentrale strikt verboden was. Op vraag van het FANC zijn een aantal wijzigingen in de wet aangebracht.
In de eerste plaats wordt het agentschap nu verantwoordelijk voor het toezicht op de toepassing van de wet en zal het onder meer overtreders kunnen bestraffen. "Er werd ook besloten dat de uitbater van de centrale foto's van de infrastructuur mag blijven maken, maar binnen een strikt kader met een beperkt en gecontroleerd gebruik", zegt woordvoerder Louise Liénard van het FANC.
De nieuwe wijzigingen treden vandaag in werking. Ze gelden niet voor foto's en video's die eerder zijn gemaakt, op voorwaarde dat ze niet opnieuw in omloop worden gebracht. "Het is bijvoorbeeld verboden om zulke foto's te delen op sociale media", aldus nog Liénard.
Professionele fotografen zullen theoretisch gezien niet langer afdrukken mogen maken van hun oude foto's. Ook naar tentoonstellingen gaat bijzondere aandacht. "Het opzetten van tentoonstellingen met foto's die voor of na het verbod zonder toestemming zijn gemaakt, is voortaan verboden." Zulke gevallen moeten aangegeven worden bij het invullen van de formulieren bij het FANC.
Een wandelaar die zonder toestemming een foto neemt, kan worden beboet of vervolgd. "Elke situatie zal geval per geval worden geanalyseerd", zegt Liénard.
Er komt ook een systeem met accreditaties met een geldigheidsduur van enkele maanden voor professionals, zoals journalisten, die het algemeen belang van hun werk kunnen aantonen.
Overtreders riskeren een boete van 208 tot 800 euro of zelfs een gevangenisstraf van acht dagen tot een jaar.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM161
EXCLUSIEF. Trajectcontroles van steden en gemeenten onder vuur: “Boetes innen belangrijker dan verkeersveiligheid”
-
TV
STREAMINGTIP. ‘More Than This’: liefde in alle kleuren
Zin om de week in te zetten met een portie onvervalst tienerdrama? Dan bent u bij VRT MAX aan het juiste adres. Zij brengen met ‘More Than This’ een uitstekende Australische reeks in stelling, waarbij het gevoelsleven van vijf adolescenten centraal staat. -
PREMIUM
Taalhistoricus schrijft boek over geschiedenis van het ‘n-woord’: “Als je het n-woord schrapt, dan schrap je meteen de geschiedenis”
Het uitspreken, dat ligt al een tijdje zeer gevoelig, maar dan nog valt er wel heel wat te zeggen over het ‘n-woord’. De Nederlandse taalhistoricus Ewoud Sanders (65) heeft een boek geschreven over de geschiedenis ervan. Wanneer hebben we het afgezworen, is het zinvol het uit Van Dale te schrappen zoals activisten willen en gaat dat excuus van wie het nog gebruikt - ‘ik heb het nooit anders geweten en ik bedoel er niets slecht mee’ - wel echt op? -
-
Spaargids.be
Is een termijnrekening opnieuw interessant? Dit zijn de verschillen met een gewone spaarrekening
-
PREMIUM41
Deze ‘buisprof’ geeft elk jaar honderden studenten een onvoldoende: “Ik heb het er nog altijd moeilijk mee”
Elke universiteit heeft buisproffen: docenten die elk jaar meer dan de helft van hun studenten een onvoldoende geven. Ze worden vaak afgeschilderd als een soort sadistische vampieren die overleven op tranen van adolescenten. Dat cliché strookt zo goed als nooit met de werkelijkheid. Wij spraken met Thierry Marchant, (buis)professor statistiek aan de UGent. “We doen ons uiterste best om het examen zo makkelijk mogelijk te maken.” -
PREMIUM
Hoe herken je alzheimer? “De ziekte is al tot 15 jaar aan de gang voordat je met klachten bij de dokter zit”
Vandaag werd bekendgemaakt dat Will Tura aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Eerder leed ook Nicole van Nicole & Hugo aan de ongeneeslijke hersenziekte. Maar wat zijn de kenmerken ervan? Kun je de symptomen snel herkennen? En is er een (vorm van) remedie? Prof. dr. Rik Vandenberghe van de dienst Neurologie van het UZ Leuven licht toe: “De nevenwerkingen van medicatie wegen tot nu toe niet altijd op tegen de potentiële voordelen.” -
PREMIUM218
EXCLUSIEF. Premier De Croo: “Er zitten in de politiek te veel mensen die niet geloven in ons land”