Karl Vannieuwkerke in 'Vive le vélo'.
Volledig scherm
Karl Vannieuwkerke in 'Vive le vélo'. © VRT

Karl Vannieuwkerke is wél journalist in ‘Vive le vélo’, oordeelt Raad voor de Journalistiek na vragen over commerciële activiteiten

VRT-schermgezicht Karl Vannieuwkerke is in zijn programma Vive le vélo niet louter presentator, maar doet wel degelijk aan journalistiek. Dat zegt de Raad voor de Journalistiek, die daarover moest oordelen na vragen over de commerciële nevenactiviteiten rond dat programma.

 1. Jan en Lieve waren aanwezig bij euthanasie Marieke ‘Wielemie’ Vervoort: “Toen ze het vroeg, hebben we meteen ‘ja’ gezegd”
  PREMIUM

  Jan en Lieve waren aanwezig bij euthanasie Marieke ‘Wielemie’ Vervoort: “Toen ze het vroeg, hebben we meteen ‘ja’ gezegd”

  Lieve vond het een mooi afscheid, Jan is - ruim drie jaar na de feiten - nog bezig met de verwerking. De twee beste vrienden van Marieke Vervoort (1979-2019) waren op haar uitdrukkelijke vraag in de kamer aanwezig toen ze euthanasie pleegde. Nu de film over Wielemie en haar zelfgekozen dood in de zalen komt, delen ze voor het eerst hun verhaal. “Wij moesten afscheid nemen van één persoon, zij van honderd. Voor haar was het allemaal een pak moeilijker, vergeet dat niet.”
 2. INTERVIEW. Mediaminister Dalle (CD&V) niet mals voor de openbare omroep: “De VRT heeft een fout gemaakt”
  PREMIUM
  Politiek

  INTERVIEW. Mediaminis­ter Dalle (CD&V) niet mals voor de openbare omroep: “De VRT heeft een fout gemaakt”

  Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) is in een openhartig gesprek niet mals voor de openbare omroep. Zo was hij geschrokken van de afschaffing van de regionale ochtendshows op Radio 2: “Ik heb me verslikt in mijn koffie toen ik het nieuws las.” Ook met de striemende kritiek van William Boeva op programma’s als ‘Down The Road’ en het schrappen van de documentaire ‘Fire’ is Dalle het eens: “Het was een misslag.”
 3. Jimmy (31) heeft een budgetmeter, maar moet net méér betalen voor energie: “We durven verwarming nog amper op te zetten”
  PREMIUM

  Jimmy (31) heeft een budgetme­ter, maar moet net méér betalen voor energie: “We durven verwarming nog amper op te zetten”

  Terwijl de dalende energieprijzen de energiefactuur voor de meeste Vlamingen eindelijk wat lichter maakt, zien de meest kwetsbare gezinnen hun factuur met 15 procent stijgen. Zij betalen op dit moment zelfs het allerduurste tarief op de markt. “Met een budgetmeter zou ik snel mijn schuld kunnen afbouwen, werd me gezegd. Maar de kosten lopen alleen maar op”, getuigt Jimmy (31).