Interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht.
Volledig scherm
Interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht. © BELGA

"Kans is groot dat coronavirus elk seizoen weerkeert, maar op zich is dat niet erg”

Het nieuwe coronavirus kan een cyclisch virus worden, wat betekent dat het elk seizoen terugkeert. "Maar dat is op zich niet erg", beklemtoonde interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht dinsdag tijdens de dagelijkse persbriefing. “We verwachten dat het zich op termijn, binnen enkele jaren, meer en meer zal gedragen als een verkoudheidsvirus. De gevolgen van een besmetting zullen dan minder erg zijn.”

 1. Van Gucht beklemtoont opnieuw: “Hoger sterftecijfer in België kan liggen aan manier van rapporteren”

  Van Gucht beklem­toont opnieuw: “Hoger sterftecij­fer in België kan liggen aan manier van rapporte­ren”

  Er zijn in België voorlopig meer doden geteld door het coronavirus dan bijvoorbeeld in Duitsland, terwijl er veel minder Belgen zijn dan Duitsers en het aantal besmettingen in Duitsland veel hoger ligt dan bij ons. Het is te vroeg om daarvoor een sluitende verklaring te geven, maar een en ander kan liggen aan de manier waarop wij in België cijfers rapporteren. Dat zei interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht maandag tijdens de dagelijkse persbriefing over het coronavirus in ons land.
 2. Al ruim 130.000 personen kregen proces-verbaal voor inbreuken op coronamaatregelen

  Al ruim 130.000 personen kregen pro­ces-ver­baal voor inbreuken op coronamaat­re­ge­len

  Sinds het begin van de coronamaatregelen in maart en tot 22 november hebben de politiediensten al tegen 131.400 personen een proces-verbaal opgesteld voor inbreuken op de coronamaatregelen. Dat meldt de steundienst van het Openbaar Ministerie vrijdagavond. Het gaat om 116.568 verdachten betrokken in correctionele dossiers, volwassenen dus, 14.138 minderjarigen betrokken in jeugddossiers, en 694 verdachten betrokken in dossiers bij de arbeidsauditoraten.
 1. OVERZICHT. Nu meer dan 2.000 doden door coronavirus, nieuwe ziekenhuisopnames dalen verder

  OVERZICHT. Nu meer dan 2.000 doden door coronavi­rus, nieuwe ziekenhuis­op­na­mes dalen verder

  Er zijn de afgelopen 24 uur 162 doden door het coronavirus gerapporteerd in België, samen met 241 overlijdens in Vlaamse woonzorgcentra de afgelopen dagen, wat het totaal op 2.035 doden brengt. Maar sterftecijfers uit de woonzorgcentra van voor 1 april zijn nog altijd niet in de statistieken opgenomen. De werkelijke cijfers liggen volgens het federaal instituut Sciensano dan ook allicht “aanzienlijk” hoger. Goed nieuws kwam er wel uit de ziekenhuizen: gisteren werden 314 nieuwe patiënten opgenomen, een dag ervoor nog 420. Op intensieve zorgen liggen 1.260 personen, een stijging van 3. Het aantal genezen patiënten bedraagt nu 4.157.
 2. 619 doden door coronavirus in Vlaamse woonzorgcentra, in zeven procent rusthuizen “massieve besmetting”

  619 doden door coronavi­rus in Vlaamse woonzorg­cen­tra, in zeven procent rusthuizen “massieve besmetting”

  Er zijn in de Vlaamse rusthuizen tot nog toe 619 bewoners overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gezegd in het Vlaams parlement. Hoeveel overlijdens daarvan al in het totaalcijfer van 2.035 doden in België zijn opgenomen, is niet duidelijk. Volgens Beke is er in zeven procent van de woonzorgcentra momenteel een “massieve besmetting”.
 1. Jongeman zet tattoo Boris Johnson op enkel
  Play

  Jongeman zet tattoo Boris Johnson op enkel

 2. Cobra komt partijtje golf verstoren
  Play

  Cobra komt partijtje golf verstoren