Majoor Sam Gydé in de dispatching van de brandweer in Gent.
Volledig scherm
PREMIUM
Majoor Sam Gydé in de dispatching van de brandweer in Gent. © Wannes Nimmegeers

“Kan u dat ongeval even filmen, aub?”: brandweer vraagt hulp aan wie 112 belt

“Kunt u ook beelden maken van het ongeval waar u nu bij staat?” Schrik niet wanneer de dispatching van de brandweer u deze ongewone vraag stelt vlak nadat u de 112 hebt gebeld als getuige van een ongeval. “Het streamen van beelden laat ons toe om een incident optimaal in te schatten”, zegt majoor Sam Gydé, directeur Dispatch & ICT bij brandweerzone Centrum in de regio Gent. “Voor alle duidelijkheid: alleen wie een ongeval meldt, zal worden gevraagd om beelden door te sturen.”

15 reacties

 • johny vanderlinden

  2 maanden geleden
  Eerst een ongeluk, efkes schrikken en misschien een beetje van de kaart, dan de gewonden, bel 112, druk 1 druk 2 enz, dat nog moeten filmen, iedereen veronderstelt de juiste telefoon te hebben, kan er nog hulp geboden worden of moet er nog een vergaderingske georganiseerd worden eerst.
 • Joris Janssens

  2 maanden geleden
  @jan van dijck... De hulpcentrale bellen is ook helpen. Niet iedereen heeft een diploma urgentiearts. En als je niet weet wat je doet, blijf je er beter van af.
 • nicole desseyn

  2 maanden geleden
  En wat als je een boete krijgt want ongevallen mag je niet filmen
 • Jan Van Dijck

  2 maanden geleden
  Langs de ene kant ja inderdaad goed plan , maar langs de andere kant worden eventuele slachtoffers tegen hun zin gefilmd en dat ze eigenlijk dringende hulp verwachten van de omstaanders voor de hulpdiensten onderweg zijn. Elke seconde telt gewoonlijk
 • paul van gele

  2 maanden geleden
  De brandweer majoor Sam Gydé, heeft het beste voor en is waarschijnlijk een heel goed idee zelf maar als de politie dit zie dan ben je gegarandeerd de klos en heb je een hoop ellende en boete aan je been. Ik zelf zal het zekerst niet doen want de politie rechter die nekt jou gegarandeerd.
 1. Komt er een nieuwe golf door omikron? Kan je twee keer besmet raken? Prof. Herman Goossens beantwoordt al jouw vragen bij HLN LIVE
  Play

  Komt er een nieuwe golf door omikron? Kan je twee keer besmet raken? Prof. Herman Goossens beant­woordt al jouw vragen bij HLN LIVE

  Voorlopig zijn er 18 bevestigde gevallen in ons land van personen die besmet bleken met de omikronvariant van het coronavirus. Maar hoe snel zal omikron zich verspreiden in ons land? Zal het voor een nieuwe golf zorgen? En kan je twee keer op korte termijn besmet raken met die nieuwe variant? U stuurde via hln.be meer dan 200 vragen in over omikron. Microbioloog Herman Goossens (UZ Antwerpen) beantwoordt die vragen bij HLN LIVE. Bekijk de antwoorden van de professor hieronder.
 1. Klanten failliete Vlaamse Energieleverancier teleurgesteld en kwaad: “Bandieten. Dit betekent geen kerstcadeau voor mijn dochtertje”
  Play

  Klanten failliete Vlaamse Energiele­ve­ran­cier teleurge­steld en kwaad: “Bandieten. Dit betekent geen kerstca­deau voor mijn dochtertje”

  Klanten van de failliete Vlaamse Energieleverancier reageren teleurgesteld en kwaad. Onder meer alleenstaande mama Sarah Verhaeghe (28) uit het West-Vlaamse Rekkem moet op zoek naar een nieuwe leverancier. “Naar mijn 750 euro voorschot kan ik wel fluiten”, fulmineert ze. “Bandieten. Dit betekent geen kerstcadeau voor mijn dochtertje. Of toch niet wat ik in gedachten had.”
 2. Voor 324.000 euro verkeersovertredingen in minder dan drie jaar bij De Lijn: hoeveel chauffeurs zelf betalen, hangt af van hun provincie

  Voor 324.000 euro verkeers­over­tre­din­gen in minder dan drie jaar bij De Lijn: hoeveel chauffeurs zelf betalen, hangt af van hun provincie

  Wie een carrière als buschauffeur ambieert, denkt best even na in welke provincie hij of zij dat doet - toch zeker als je een zware voet hebt. Een Antwerpse chauffeur van De Lijn moet slechts 18% van een verkeersboete zelf terugbetalen, terwijl een buschauffeur uit Limburg 42% uit eigen zak moet betalen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) opvroeg bij minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).