Kamervoorzitter levert twintig procent extra vergoeding in
Kamervoorzitter André Flahaut (foto) levert twintig procent van zijn voorzittersvergoeding in, is de werkgroep rond het statuut van de Kamerleden overeengekomen. Ook andere parlementsleden met een speciale functie leveren een stukje van hun extra vergoedingen in. De ondervoorzitters krijgen 15 procent minder, de fractieleiders, quaestoren, secretarissen en commissievoorzitters staan bijkomend vijf procent van hun functievergoeding af.
Vorige week al tekende zich een consensus af om het loon van alle parlementairen met vijf procent af te toppen. De werkgroepen hebben dat principe deze namiddag bevestigd. De afhoudingen zouden niet maandelijks, maar via de eindejaarspremie of het vakantiegeld gebeuren. De parlementsleden met een speciale functie gaan bijkomend inleveren op de extra vergoeding die ze voor hun bijzondere functie krijgen.
Pensioenen
Ook voor de pensioenen van de parlementairen verandert er iets. Voor een volledig pensioen wordt de loopbaan opgetrokken van 20 naar 36 jaar. De pensioenleeftijd verhoogt van 55 naar 62 jaar. Voor parlementsleden die nu bijna 55 jaar zijn, komt er wellicht een overgangsregeling. Parlementsleden die vrijwillig hun zitje afstaan, zullen geen uittredingsvergoeding meer krijgen. Dat is nu al in het Vlaams Parlement het geval.
Andere besparingen
De Kamer gaat ook bekijken op welke werkingsposten ze verder kan besparen. Het gaat dan bijvoorbeeld over besparen op papier of auto's. Daarover komt de commissie Comptabiliteit volgende week dinsdag bijeen. Op langere termijn moeten ook de quaestuur, het orgaan dat zich met het beheer van infrastructuur en personeel bezighoudt, samensmelten met het bureau. Dat is het orgaan dat de werking van de Kamer regelt. Ook dat zou voor een besparing moeten zorgen.
Over de wijzigingen komt er nog een overleg met de deelstaatparlementen. Het Vlaams Parlement is niet van plan om de loonsverlaging van hun federale collega's zomaar te volgen. Maar volgens de wet moet dat wel, want het loon van de deelstaatparlementsleden mag niet lager zijn dan dat van de Kamerleden. Anderzijds hangen de weddes van burgemeesters en schepenen af van dat van Vlaamse parlementsleden.
Gemeenschappen
En dan is er nog de kwestie van de gemeenschapssenatoren, de door de gemeenschapsparlementen afgevaardigde senatoren. "Als het Vlaams Parlement de lonen niet verlaagt, zullen de tien Vlaamse gemeenschapssenatoren minder verdienen dan hun collega's in het Vlaams Parlement, terwijl ze een parlement extra moeten volgen", zegt Open Vld-gemeenschapssenator Bart Tommelein. N-VA-voorzitter Bart De Wever, Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter en Groen-boegbeeld Mieke Vogels zijn enkele van de gemeenschapssenatoren. (belga/ep)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kamer wil ook besparen op champagne en warm water
-
HLN Shop
"Ga niet te vroeg naar bed en eet geen chocolade": vijf tips van de slaapspecialist voor een betere nachtrust
Lig jij wel eens te woelen in bed en/of heb je het moeilijk er ‘s ochtends uit te komen? Slaapproblemen kunnen op termijn zwaar doorwegen op je gemoed en gezondheid. Word je geplaagd door een ontregelde nachtrust, schiet psycholoog en slaapspecialist Annelies Smolders te hulp. Met haar groepspraktijk Huis Midori reikt de ervaringsdeskundige slaapexpertise en therapie op maat aan, en dat doet ze nu ook online met de masterclass ‘Beter Slapen’. HLN Shop kreeg alvast vijf helpende tips. -
Vlaams Parlement neemt federale loonsverlaging niet zomaar over
Het Vlaams Parlement is niet zomaar van plan om de voorstellen van het federale parlement over de vergoedingen en pensioenen van parlementsleden over te nemen. Het Vlaams Parlement wacht op de resultaten van een benchmarkstudie om daarover zelf knopen door te hakken. -
-
"Ambtenaren moeten presteren voor promotie"
-
Gouden Giro
1+1 actie: schrijf je Gouden Giro-ploeg in voor de start van de volgende etappe en krijg er een gratis team bij
Arnaud Démare heeft de dertiende etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Ook jij kunt in deze Giro het zegegebaar maken door deel te nemen aan de Gouden Giro. Schrijf voor morgen om 13u15 jouw Gouden Giro-ploeg in en krijg er gratis een team bij. -
Update
"Enkel door te besparen en hervormen geraken we er uit"
Regeringspartij Open Vld zal niet toestaan dat de federale regering de begrotingsteugels zal vieren of kiest voor nieuwe belastingen. Voorzitter Alexander De Croo wil dat ons land de Europese aanbevelingen volgt. "Enkel door te kiezen voor besparingen, voor hervormingen, voor groei en voor een gezonde begroting geraken we er uit", zei hij op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. -
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht.