Kamercommissie keurt boerkaverbod opnieuw goed
De Kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft vandaag unaniem het zogenaamde boerkaverbod goedgekeurd. Het gaat om een tekst die het dragen van kledij "die het gezicht volledig, dan wel grotendeels bedekt" op publiek toegankelijke plaatsen strafbaar maakt. Het voorstel werd tijdens de vorige legislatuur al door de Kamer goedgekeurd, maar raakte door de val van de regering niet door de Senaat.
Delen per e-mail
Ondanks de unanieme goedkeuring, verliep de zitting niet geheel geruisloos. Terwijl de meeste partijen grotendeels dezelfde argumenten aanhaalden om zich achter het voorstel te scharen, viel met name op de groene banken bedenkingen te noteren.
Meyrem Almaci sloot zich aan bij andere sprekers door te stellen dat geen enkel recht absoluut is en dat, indien de straten zouden vollopen met vrouwen in boerka, de interactie en het samenleven een stuk moeilijker zouden verlopen. Wel wees ze op een "paradox" in de tekst.
Geen oplossing
"Het is een wetsvoorstel dat geen oplossing aanreikt, want eigenlijk straffen we diegenen die gestraft zijn", aldus Almaci, voor wie de tekst een "eerste stap" kan zijn naar het realiseren van een open en diverse samenleving.
Ook Bart Somers (Open Vld) vindt dat het verbod geen eindpunt mag zijn. Hij zei dat met een verbod alleen, de betrokken vrouwen niet uit hun isolement worden gehaald. Voor hem ligt er een belangrijke opdracht bij de gemeenschappen. Die moeten meer inspanningen leveren om de vrouwen kansen te bieden op een volwaardige participatie aan onze samenleving.
Almaci drong er wel op aan de tekst eerst naar de Raad van State te sturen om er zeker van te zijn dat het om sluitende wetgeving gaat. "Zoniet is dit enkel symbolisch en creëert men meer juridische onzekerheid".
Denkfouten
Haar partijgenote Eva Brems kwam scherper uit de hoek. Ze herinnerde eraan dat verschillende internationale mensenrechtenorganisaties zich tegen een boerkaverbod hebben uitgesproken. Volgens haar maken de indieners van het voorstel ook twee denkfouten. Zo is er een slechte afstemming tussen het probleem en de oplossing. Een wet die vrouwen bestraft als ze met een boerka buitenkomen, maakt van hen de daders, stelde Brems.
Ook plaatste ze er kanttekeningen bij dat automatisch wordt aangenomen dat vrouwen die een boerka dragen, daartoe worden gedwongen. Het voorstel is volgens Brems "onvoldoende doordacht" en er zijn volgens haar redenen om te twijfelen aan de conformiteit van de tekst met de fundamentele rechten en vrijheden. Ecolo-Groen! stelde dan ook voor hoorzittingen te organiseren met verschillende organisaties, zoals Amnesty International en Human Rights Watch, maar dat voorstel, net als de vraag om advies van de Raad van State, werd weggestemd.
Felle reacties
De uitspraken van de groenen wekten soms felle reacties op. Denis Ducarme, één van de mede-indieners, daagde hen uit de daad bij het woord te voegen. "Verberg u dan niet en stem tegen", luidde het. Jan Van Esbroeck (N-VA) hekelde dat ze "sluw en slinks proberen de discussie te keren naar een religieus debat", terwijl Somers stelde ook voor een verbod te zijn mocht de vrouw in kwestie die uit eigen wil dragen. Dat het invoeren van een verbod zou kunnen worden gezien als een vermeende islamofobie, noemde hij een kromme redenering.
Uiteindelijk stemde Ecolo-Groen! voor het wetsvoorstel. De fractie heeft dan ook maar één stem in commissie. Dat de groenen zich in de plenaire ook eenparig achter het verbod zouden scharen, zou verbazen. (belga/adha)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM31
Van meer sociaal contact tot een toekomstperspectief: dit ligt op tafel van het overlegcomité
-
Tuinafsluiting: wat mag en wat niet?
-
Multimedia
Wat maak je allemaal schoon met een hogedrukreiniger?
De lente komt zoetjesaan in het land. Wie een tuin, terras of balkon heeft, kan nu al starten met de eerste schoonmaakmanoeuvres. Het perfecte gereedschap daarvoor blijft de hogedrukreiniger. Tweakers zocht uit wat je er allemaal mee kan doen en welke modellen momenteel de grootste aanraders zijn. -
-
Sparen
Ineens is de mobilhome weer populair: zo financiert u de aankoop ervan
Viroloog Marc Van Ranst prijst de mobilhome aan als het geknipte reisvervoer in coronatijden. Kneuterigheid ten top of juist très cool? De Belg lijkt toch vooral de laatste mening toegedaan. De camper kon de afgelopen jaren al op een groeiende interesse rekenen, maar lijkt vandaag nog populairder dan ooit tevoren. Goedkoop zijn ze dan weer niet, maar gelukkig kan u naar de bank voor een lening. Spaargids.be zocht uit waar u rekening mee moet houden. -
177
Denemarken bestelde dubbel zoveel doses als België en vaccineert sneller: hoe kan dat?
Denemarken is bij de beste leerlingen van de klas als het over het vaccineren van de bevolking gaat. Het Scandinavische land diende al meer vaccins toe dan wij er geleverd kregen. Hoe ze dat doen? Ze bestelden gewoon veel meer doses dan België, zo stelde De Standaard vast op basis van cijfers van het Deense ministerie van Gezondheid. -
PREMIUM66
Ziekenhuizen zijn vierkant tégen versoepelingen: “Hier is de derde golf al begonnen”
-
36
Wat moeten we verwachten van Overlegcomité morgen? Stijgende cijfers versus grote roep om versoepelingen
Terwijl de nieuwe coronabesmettingen en ziekenhuisopnames terug (licht) stijgen, buigt het Overlegcomité zich morgen over eventuele versoepelingen. Grote versoepelingen zijn nog niet aan de orde, zo maakte premier Alexander De Croo (Open Vld) maandag meermaals duidelijk. Nochtans is er de voorbije weken flink wat op tafel gekomen. Elke getroffen sector werpt dezer dagen een lijn uit in de hoop op versoepeling of perspectief en ook politici lijken hun geduld te verliezen. Een overzicht.