Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © Wannes Nimmegeers

Kamer keurt wetsvoorstel goed: verplegend personeel krijgt versterking van niet-zorgkundigen

De Kamer heeft donderdag een wetsvoorstel van de meerderheid goedgekeurd om verpleegkundige taken tijdelijk te kunnen delegeren aan mensen die daar in principe niet voor zijn opgeleid, zoals studenten. Dat moet helpen vermijden dat de ziekenhuizen handen aan het bed tekort komen tijdens de tweede golf van de coronapandemie. Het voorstel werd in de commissie Gezondheid goedgekeurd door alle partijen, behalve PVDA. 

13 reacties

 • Walter Wouters

  9 maanden geleden
  Vrijwilligers die in de zorgsector in WZC's werken krijgen ook geen extra vergoeding voor het werk dat ze doen in deze Covid-19 tijden en kans hebben op een besmetting.....
 • Eric Grosemans

  9 maanden geleden
  Moet kunnen. Er zijn genoeg zaken die gemakkelijk gedaan kunnen worden met een minimum aan opleiding. Koorts en bloeddruk meten, verbanden wisselen, bedpannen steken... De hoger opgeleiden kunnen zich dan meer toeleggen op de meer serieuze zaken, die er echt toe doen. Zal de verplegers én patiënten ten goede komen.
 • Patrick Mechels

  9 maanden geleden
  Een mes in de rug voor de gediplomeerde zorgmedewerkers. Jan met de pet kan dus ook aan patiëntenzorg doen. Dit is een degradering van het zorgberoep i.p.v. een opwaardering. Diploma speelt allang geen belang meer, zoals ook in ific duidelijk gebleken is. Mogen wij nu ook plaats nemen in het parlement??? Velen gingen ooit gratis naar school, sommigen blijkbaar voor niks.
 • Dirk Deruytere

  9 maanden geleden
  Ze spreken enkel voor verplegend personeel van ziekenhuizen. Verplegend personeel in rusthuizen hebben ook nood aan extra personeel. Verplegend personeel in rusthuizen worden vergeten, Waar blijft hun premie of loonsopslag ‘?
 • Rene Van Roosbroeck

  9 maanden geleden
  Joanna Seykens Dit kan niet, wie moeten ze opleiden de verplegers?? Zo hebben ze meer extra werk dan hulp, hoeveel fouten gaan er gemaakt worden en zo zijn de patiënten de dupe willen de ministers zo iemand aan het bed, denk het niet. Zorg dat het beroep naar behoren wordt betaald en vergeet dit niet na deze crisis want zij hebben hun hart en ziel gegeven.
 1. INTERVIEW. Gewezen hoofd van cel pedofilie: “Opscheppen over kindermisbruik en achteraf leugenaar blijken? Nee, nog nooit meegemaakt”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Gewezen hoofd van cel pedofilie: “Opscheppen over kindermis­bruik en achteraf leugenaar blijken? Nee, nog nooit meegemaakt”

  “Ikzelf heb in mijn carrière nooit meegemaakt dat een vermeende pedoseksueel opschept over daden die hij zou hebben gepleegd, en dat het achteraf leugens bleken te zijn.” Dat zegt Peter De Waele, zeventien jaar lang hoofd van de cel pedofilie van de federale politie, naar aanleiding van het onderzoek dat loopt naar de acteur die tegen een undercoverjournalist heeft beweerd dat hij kinderen seksueel heeft misbruikt. “Maar,” zegt De Waele, “ik was ook altijd extreem objectief. Die man is onschuldig tot het tegendeel is bewezen.”