Staatssecretaris Sammy Mahdi in de Kamer.
Volledig scherm
Staatssecretaris Sammy Mahdi in de Kamer. © RV

Kamer debatteert nu al 30 uur over begrotingsakkoord en einde is nog niet in zicht

De Kamer debatteert nu al 30 uur over de State of the Union van premier Alexander De Croo (Open Vld). Op dit moment wordt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) ondervraagd en verscheidene andere ministers moeten nog de revue nog passeren.

133 reacties

 • Marcus Vadis

  1 week geleden
  We gaan 50€ krijgen? en van Vlaanderen nog eens 50€, man we worden rijk! Spijitig genoeg is het maar een vestzak-broekzak operatie want dat geld moeten we op een andere manier weer terug betalen. En maar palaveren in dat parlement, democratie werkt niet meer, punt aan de lijn.
 • Jonathan Monsaert

  1 week geleden
  Ik snap niet waarom de Belg dit misselijkmakend circus blijft tolereren. Dit ondemocratisch Vivaldi-gedrocht zadelt de werkende middenklasse op met geniepige belastingen allerhande en toch blijven wij dit pikken? Net zoals de torenhoge taksen op nutsvoorzieningen en diesel en benzine waardoor de prijzen de pan uit swingen. Ook hier laat de flatercoalitie ons in de steek. Waar blijven de gele hesjes? Aan alle verontwaardigden: pas jullie stemgedrag aan! #nietmijnregering #2024
 • Ruddy Claerhout

  1 week geleden
  Niet hier gaat de goedkeuring volgen, maar bij de volgende verkiezingen.
 • boris paesen

  1 week geleden
  Veel volk zit er niet.
 • Johan Janssen

  2 weken geleden
  We gaan ons lekker uitputten want dan maken we wijze beslissingen. De opgever verliest. Bende kleuters die hun eigen zakje wel zal vullen.
 1. Kamer debatteert over State of the Union: “De middenklasse krijgt peanuts toegeschoven, maar moet voor 600 miljoen euro in de eigen buidel tasten”

  Kamer debatteert over State of the Union: “De middenklas­se krijgt peanuts toegescho­ven, maar moet voor 600 miljoen euro in de eigen buidel tasten”

  Oppositie en meerderheid debatteren woensdag in de Kamer over de State of the Union die premier Alexander De Croo (Open Vld) dinsdag gaf. Onder meer de maatregelen van de regering tegen de stijgende energiefactuur zijn voorwerp van discussie. “De middenklasse krijgt peanuts toegeschoven, maar moet wel voor 600 miljoen euro in de eigen buidel tasten", sneerde N-VA-fractieleider Peter De Roover.
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 3. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?
 1. En dan nu kibbelen over kernuitstap: oppositie duwt waar het pijn doet bij Vivaldi
  PREMIUM

  En dan nu kibbelen over kernuit­stap: oppositie duwt waar het pijn doet bij Vivaldi

  Dat het sociaal energietarief verlengd wordt, vindt de oppositie een goede zaak. “Maar daar heeft 80% van de bevolking, ook werkende mensen met een laag loon, nog steeds niets aan”, klonk het kritisch. Dat premier De Croo met geen woord repte over de kernuitstap - wat volgende maand de nieuwe splijtzwam van Vivaldi dreigt te worden - stootte op onbegrip. “Is onze energievoorziening dan geen thema?”
 2. OVERZICHT. Weg met ziektebriefje voor één dag (behalve voor kmo's), strenger voor langdurig zieken: dit staat in het nieuwe begrotingsakkoord

  OVERZICHT. Weg met ziekte­brief­je voor één dag (behalve voor kmo's), strenger voor langdurig zieken: dit staat in het nieuwe begrotings­ak­koord

  Na een verwarrende nacht en ochtend werd uiteindelijk een begrotingsakkoord bereikt. Dat wordt bevestigd aan onze redactie door verschillende bronnen. De onderhandelingen sprongen vannacht nog af en premier De Croo (Open Vld) en een aantal andere ministers verlieten de tafel. De gesprekken over het gunstregime voor de eerste aanwerving en de versoepelingen van nachtarbeid zouden telefonisch verder zijn gevoerd. “De voorbije weken is bijzonder had gewerkt, en we zijn gekomen tot een zeer breed pakket aan maatregelen", kondigt de premier aan tijdens de persconferentie over het begrotingsakkoord. Er komt een korting op de energiefactuur, kmo’s zouden in vrijgesteld worden van de afschaffing van het ziektebriefje en wie werkt zou een belastingkorting tot 150 euro krijgen. Een overzicht van wat we nu al weten over het begrotingsakkoord. Volg hier de State of the Union van premier Alexander De Croo in het federale parlement.