Illustratiebeeld (Premier Alexander De Croo (L) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (R))
Volledig scherm
Illustratiebeeld (Premier Alexander De Croo (L) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (R)) © Photo News

Kamer buigt zich over rapport van coronacommissie: hoe heeft België de Covid-19-epidemie aangepakt?

De Kamer zal zich vandaag in de plenaire vergadering buigen over het rapport en de 134 aanbevelingen van de speciale commissie over de aanpak van de coronacrisis. De bijzondere commissie werd op 2 juli 2020 opgestart met als doel de aanpak van de Covid-19-epidemie door België te onderzoeken.

 1. Na debacle over vernietigde federale stock aan mondmaskers: Vlaamse regering legt eigen strategische voorraad aan
  PREMIUM

  Na debacle over vernietig­de federale stock aan mondmas­kers: Vlaamse regering legt eigen strategi­sche voorraad aan

  Wat we zelf doen, doen we beter, denkt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) na het federale debacle rond de strategische voorraad mondmaskers. En dus legt de Vlaamse regering voortaan zelf een strategische stock beschermingsmateriaal aan om een pandemie te lijf te gaan. “Werknemers van de woonzorgcentra hebben geen boodschap aan wie er bevoegd is, zij willen gewoon beschermingsmateriaal.”
 2. In welk ziekenhuis is de overlevingskans van Covid-19 het grootst? Overheid weet dat, maar wil het u niet vertellen
  PREMIUM

  In welk ziekenhuis is de overle­vings­kans van Covid-19 het grootst? Overheid weet dat, maar wil het u niet vertellen

  U maakt als coronapatiënt niet overal evenveel kans op overleven. Sommige ziekenhuizen slagen er beter in om hun patiënten in leven te houden dan andere. De overheid weet exact in welk ziekenhuis de sterfte hoger of lager ligt, maar ze houdt die informatie al maanden geheim. Sterker nog, ze verzet zich actief tegen het openbaar maken van de cijfers. Waarom mag u niet weten waar de coronazorg het best is?
 3. Zitting terreurproces tijd geschorst nadat verdachte zegt “gewurgd” te zijn geweest in gevangenis, beschuldigden verlaten uit protest de rechtszaal
  Play

  Zitting terreurpro­ces tijd geschorst nadat verdachte zegt “gewurgd” te zijn geweest in gevangenis, beschuldig­den verlaten uit protest de rechtszaal

  De vierde procesdag rond de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en Brussel is vanochtend meteen gestart met een schorsing van de zitting. Beschuldigde Ali El Haddad Asufi zegt het slachtoffer te zijn geworden van politiegeweld. “Mijn cliënt is deze ochtend zo zwaar gewurgd in de gevangenis dat hij het bewustzijn verloor”, zei zijn advocaat Jonathan De Taye. Daarop schorste de voorzitter van het hof van assisen de zitting zodat een arts de man kon onderzoeken. De wetsdokter stelde vast dat El Haddad Asufi effectief verwondingen vertoonde die “in overeenstemming” waren met zijn verklaringen, maar dat ze niet van die aard waren dat hij het proces niet verder kon volgen. Intussen kan de zitting hervatten, maar dat gebeurt zonder beschuldigden in de box. El Haddad Asufi heeft de rechtszaal verlaten, zes andere beschuldigden volgden uit protest zijn voorbeeld.