De vlag van het Vlaams Legioen en rechts de spoorloze militair Jürgen Conings.
Volledig scherm
De vlag van het Vlaams Legioen en rechts de spoorloze militair Jürgen Conings. © RV

Jürgen Conings gaf gevechtstraining aan het Vlaams Legioen

De spoorloze militair Jürgen Conings heeft gevechtstraining gegeven aan het Vlaams Legioen. Dat bericht De Standaard vandaag op basis van meerdere bronnen bij de veiligheidsdiensten. Het Vlaams Legioen is een rechtsextremistische groepering die "strijdt voor het Vlaamse volk en voor Vlaanderen". Er bestaat nog onduidelijkheid over de verdere betrokkenheid van Conings bij het zelfverklaarde legioen.

 1. Conings liet valstrik en munitie achter in auto, die “hevige brand met ontploffingen” kon veroorzaken
  PREMIUM

  Conings liet valstrik en munitie achter in auto, die “hevige brand met ontploffin­gen” kon veroorza­ken

  Zes dagen na de grote sweeping in het Nationaal Park Hoge Kempen is daar gisteren opnieuw met de grote middelen naar Jürgen Conings gezocht. Dat gebeurde op drie nieuwe locaties, in de buurt van de plaats waar hij vorige week zijn auto achterliet. De redenen voor de nieuwe zoektocht, de plotse geweerschoten tijdens die sweeping en hoe Conings van zijn wagen een booby trap probeerde te maken. “In combinatie met de aangetroffen munitie was de kans op een hevige brand met ontploffingen niet uitgesloten.”
 2. Dedonder: twaalfde militair met mogelijke banden met extreemrechts krijgt maatregelen opgelegd

  Dedonder: twaalfde militair met mogelijke banden met extreem­rechts krijgt maatrege­len opgelegd

  Een twaalfde militair die door de inlichtingendiensten werd gevolgd wegens extreemrechtse sympathieën heeft "gelijkaardige maatregelen" opgelegd gekregen als elf collega's aan wie de toegang tot wapendepots en gevoelige plaatsen afgelopen week werd ontzegd. Dat heeft minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) vanavond gezegd in de Kamer. Het hoofd van de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV), generaal-majoor Philippe Boucké, bevestigde vandaag aan zijn personeel zijn “volledige vertrouwen”.