Brenda Foyen verzamelt adviezen van leerkrachten om verbeteringen te bekomen bij de scholen.
Volledig scherm
PREMIUM
Brenda Foyen verzamelt adviezen van leerkrachten om verbeteringen te bekomen bij de scholen. © Florian Van Eenoo Photo News

Juf Brenda gaat praten met minister Weyts over toekomst van het onderwijs: “Ik hoor alleen experts die zelf nooit voor de klas staan. Geef verdorie eens het woord aan de leerkrachten”

Blijven neuten over wat er misgaat, zal ons onderwijs niet uit de put helpen. Dus peilt juf Brenda Froyen (43) deze zomer bij collega’s naar oplossingen waarmee minister Ben Weyts (N-VA) het tij kan keren. “Eén op de drie leerkrachten verlaat binnen de vijf jaar het onderwijs. Da’s dramatisch, er moet dringend iets veranderen.”

46 reacties

 • San Pauwels

  2 maanden geleden
  Mevrouw Foyen heeft gelijk. De minister bemoeit zich met zaken waarvan hij niets afweet. N-VA weet het altijd beter en als het misloopt, krijgen anderen de schuld. Tja, de beste stuurlui staan aan wal.
 • Jan Baroen

  2 maanden geleden
  Piet Devlieger, overschot van gelijk, maar gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee verschillende zaken. Leerkrachten weten het ook en zullen nooit toegeven. Politici weten het ook, maar zullen nooit gepaste maatregelen treffen. Een gecontroleerd organigram met vaste uren, waar voorbereidingen, verbeteringen en administratie inbegrepen zitten, is de meest efficiënte oplossing. Leerkrachten willen dit absoluut niet, ze werken liever in een grijze zone die oncontroleerbaar is.
 • Nico Herbots

  2 maanden geleden
  Zo is het in alle bedrijven hoor mevrouw. De managers komen recht van Vlerick, hebben opleidingen gevolgd met zo'n lange titels dat je de draad kwijtraakt terwijl je ze aan het uitspreken bent, zetten nooit een poot op de werkvloer, maar gaan wel bepalen wat er allemaal efficiënter kan. Meestal is dat de meest ervaren mensen buiten pieren of pesten en goed werkende plannings omgooien. Gemor probeert men te counteren met cadeaubonnetjes en peperdure bij elkaar gelogen employer brandingcampagnes.
 • Gino Denil

  2 maanden geleden
  Geen 2e pensioenpijler (80% privé), allerlei cheques, bedrijfswagen, hospitalisatieverzekering. Zelf opdraaien voor beroepskosten. Geen carrièremogelijkheden. Nauwelijks nog enige eigen inbreng en taakautonomie. Zo wat de enige in het onderwijs zonder rechten, alleen nog plichten. Speelbal van ministers, experten, directies en regelneven. Met pedagogisch diploma 5/6 jaar hogere studies. Werken tot 67 om nog niet aan een volledige loopbaan geraken. Voor iedereen de kop van Jut. Er is beter.
 • jul lemmens

  2 maanden geleden
  als iedereen gaat zagen en klagen,,wat is dat tog met die leerkrachten,iedereen heeft wel iets waar hij niet over kontent is in zijn job,,gaan we heel het land dan platleggen doe eens normaal ,denken jullie echt dat jullie meer zijn dan de gewone burger
 1. Stefan plaatst ‘flitspaal’ in voortuin om hardrijders in straat af te schrikken: “Sindsdien vlammen ze hier toch al wat minder snel voorbij”
  Gent

  Stefan plaatst ‘flitspaal’ in voortuin om hardrij­ders in straat af te schrikken: “Sindsdien vlammen ze hier toch al wat minder snel voorbij”

  De Sint-Gerolfstraat in Drongen heeft er sinds kort een flitspaal bij. Hoewel het model er levensecht uitziet, is het een dummy die uiteraard niet echt kan flitsen maar vooral voor een afschrikeffect moet zorgen. Het idee komt uit de koker van bewoner Stefan Sergeant die de onveilige verkeerssituatie in zijn straat wil aankaarten.