Een meisje in gesprek met een therapeut. Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Een meisje in gesprek met een therapeut. Illustratiebeeld. © Getty Images

Jongeren in de jeugdhulp kunnen eigen dossier binnenkort online inzien

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) trekt 5 miljoen euro uit voor de digitalisering van de jeugdhulp. Dat schrijven de kranten van Mediahuis vandaag.

 1. Kinder- en jeugdpsychiater trekt aan alarmbel: “Vooral meer inzetten op preventie”
  PREMIUM

  Kinder- en jeugdpsy­chi­a­ter trekt aan alarmbel: “Vooral meer inzetten op preventie”

  Het meisje dat zelfmoord pleegde na een verkrachting, had psychische problemen. Kort voor de feiten wilde ze zich laten opnemen. Alleen: er was begin mei geen plaats. Amper twee weken eerder had de Vlaamse Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie (VVK) nog aan de alarmbel getrokken omdat 23.749 kinderen in Vlaanderen wachten op hulp. “We moeten het hele systeem herdenken,” zegt VVK-voorzitter Sofie Crommen, “en in de eerste plaats inzetten op preventie en detectie.”
 2. Psycholoog over de voor- en nadelen van zelfhulpapps: “Een jaarabonnement kost amper 60 euro, minder dan één sessie bij een therapeut”
  PREMIUM

  Psycholoog over de voor- en nadelen van zelf­hulpapps: “Een jaarabonne­ment kost amper 60 euro, minder dan één sessie bij een therapeut”

  Anno 2021 komen mensen er vaker openlijk voor uit als ze zich niet goed in hun vel voelen.“Mensen durven meer hulp te zoeken dan vroeger en zijn daar ook open over”, stelt klinisch psycholoog Tom Van Daele. Het enige probleem: er zijn ellenlange wachttijden voor therapie en het prijskaartje is niet min. Dus schieten zelfhulpapplicaties als paddestoelen uit de grond. Sommige mensen lijken hiermee geholpen. Is het echt een goed alternatief, of is het toch oppassen geblazen? Psycholoog Tom Van Daele licht toe.