Joachim Coens bij de koning tijdens de koninklijke raadplegingen voor de vorming van een regering in februari van dit jaar.
Volledig scherm
Joachim Coens bij de koning tijdens de koninklijke raadplegingen voor de vorming van een regering in februari van dit jaar. © Photo News

Joachim Coens (CD&V): “Koning Filip is meest aangewezen persoon om problematiek van ons koloniaal verleden te erkennen”

België zou zijn verontschuldigingen moeten aanbieden voor de gruweldaden die Leopold II heeft laten aanrichten in de voormalige Belgische kolonie Congo. Dat heeft CD&V-voorzitter Joachim Coens gezegd in een debat over het al dan niet weghalen van standbeelden van Leopold II in het programma ‘De Afspraak’ op Canvas. Ook sp.a-voorzitter Conner Rousseau wil excuses. Maar volgens Alexander De Croo (Open Vld) is nu excuses aanbieden, of standbeelden weghalen niet voldoende.

52 reacties

 • Frans Faes

  3 jaar geleden
  Wij hoeven ons helemaal niet te verontschuldigen!
 • stephan Maris

  3 jaar geleden
  Wat e gezeur, ik ken nog veel standbeelden die beter omgesmeten worden.
 • Jan Verdeghem

  3 jaar geleden
  Dat Coens met zijne grote mond dat eens zelf doet, maar niet in mijn naam!
 • leen hanssens

  3 jaar geleden
  Waarom? Deze koning heeft er niets mee te maken. Zo kun je van Duitsland ook verontschuldigingen vragen voor de oorlog. Die mensen waren er nog niet.
 • jan dupont

  3 jaar geleden
  Ik bied mijn verontschuldiging niet aan, IK heb daar niks met te maken. Zomin als met alle conflicten in het midden oosten en Africa.