Jef Neve op Joe
Volledig scherm
Jef Neve op Joe © JOE

Jef Neve boos over dalende subsidies in cultuursector: “Met ons belastinggeld betalen ze hun eigen postjes”

De Vlaamse regering snijdt in de subsidies voor de cultuursector. Volgend jaar trekt minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon 60 procent minder uit voor tijdelijke projectsubsidies. Kunstenaars die vaste werkingssubsidies krijgen, moeten 6 procent inleveren. De zeven erkende kunstinstellingen -waaronder de Ancienne Belgique in Brussel, het concertgebouw in Brugge en de Vooruit in Gent- moeten 3 procent afstaan. “Dit is ons belastinggeld dat zij gebruiken om hun eigen postjes te betalen”, reageert  jazzmuzikant Jef Neve op Radio 1.  Ook vanop de oppositiebanken komt er kritiek op de besparingen in de cultuursector. Zowel Groen als PVDA zien de daling in de subsidies als een aanval op kritische kunstenaars.

438 reacties

 • Jan Baroen

  2 jaar geleden
  Inderdaad snijden waar het het minst pijn doet. Dit geldt evenzeer als men zou snijden in de subsidies aan de politieke partijen. Is men verkozen, dan heeft men een vergoeding. Is men niet verkozen, dan gaat het leven gewoon verder. Waarom dan nog extra subsidies voor de partijen? Als de doorsnee burger zich engageert voor een nieuwe job, dan moet die dat zelf bekostigen zonder subsidie. Niemand is verplicht om politieker te worden.
 • vanfleteren diederik

  2 jaar geleden
  Je moet snijden waar het het minst pijn doet. En dat is in de cultuursector. En ze hebben die nog maar amper aangeraakt. Ik hoop op zeer diepe ingrepen daar. Het zal veel mensen plezier doen als de juiste prioriteiten worden gesteld.
 • Jan Baroen

  2 jaar geleden
  Het zou zeer interessant zijn als HLN eens een lijst zou publiceren waar er overal en hoeveel subsidies er gegeven worden, inclusief subsidies aan politieke partijen. Dan heeft de lezer een transparant overzicht en kan hij of zij objectief oordelen welke subsidies er zouden mogen verdwijnen en welke er zouden mogen blijven, eventueel met een poll.
 • stefaan de craemer

  2 jaar geleden
  Het wordt tijd dat ze besparen op ministers. 1 federale regering is genoeg.
 • Patrick Kelchtermans

  2 jaar geleden
  los van of je wel of niet voorstander bent van subsidies voor de culturele sector, ik stel me steeds vaker de vraag waar in vredesnaam al dat opgehaald belastinggeld naartoe gaat? We betalen en besparen ons blauw en ondertussen gaat de dienstverlening van de staat er alleen maar op achteruit. Het is zoals proberen een bad zonder stop proberen te vullen. Iemand is op dit moment toch schatrijk aan het worden op onze kosten, of zie ik dat verkeerd?