Patricia Meltens (57) uit Opstal liet in maart bij haar 92-jarige vader met ouderdomsdementie enkele paniekknoppen en sensors van Jane in alle zeven kamers plaatsen.
Volledig scherm
PREMIUM
Patricia Meltens (57) uit Opstal liet in maart bij haar 92-jarige vader met ouderdomsdementie enkele paniekknoppen en sensors van Jane in alle zeven kamers plaatsen.

‘Jane’ is de huiskamerspion voor alleenstaande senioren: “Soms is er géén beweging in huis. Dan weet ik: ze zit in de tuin te werken of haar beesten te voederen”

Artificiële intelligentie, bewegingssensoren en een app die de handel en wandel van uw ouders en grootouders detecteert en registreert? Dat is ‘Jane’. In samenwerking met Familiehulp wil het gelijknamige platformbedrijf proactief inspelen op de vraag van senioren om alleen te blijven wonen. Het voordeel? “Hoe sneller je een afwijking kunt vaststellen, hoe beter je de kosten onder controle kan houden en hoe minder snel men naar een rusthuis moet.” Vanaf deze week wordt ‘Jane’ in België uitgerold. Maar hoe werkt het? Wie heeft er al ervaring mee? En wat met privacy?

 1. “Sekssomnia komt vaker voor bij mannen dan vrouwen, maar is gelukkig erg zeldzaam”: wat als je wandelt, eet of zelfs seks hebt terwijl je slaapt?”
  PREMIUM

  “Sekssomnia komt vaker voor bij mannen dan vrouwen, maar is gelukkig erg zeldzaam”: wat als je wandelt, eet of zelfs seks hebt terwijl je slaapt?”

  Hoewel veel slaapproblemen het gevolg zijn van een slechte slaaphygiëne of ongezonde levensstijl, zijn er een heleboel verschijnselen waarover je géén controle hebt. Van slaapwandelen tot slaapseks: professor Maarten Van Den Bossche (KU Leuven) leidt je door het land van de slaapstoornissen: “Narcolepsie kan slaapverlamming veroorzaken. Je zit dan gevangen in je lichaam en kan alles waarnemen, maar niet reageren.”
 2. Ongemerkt glipte dader (36) rusthuis binnen en verkrachtte hij een 89-jarige bewoonster: “Ze beseft goed wat er gebeurd is”
  PREMIUM

  Ongemerkt glipte dader (36) rusthuis binnen en verkracht­te hij een 89-jarige bewoonster: “Ze beseft goed wat er gebeurd is”

  In een woonzorgcentrum in Lint is woensdagavond een bewoonster van 89 jaar verkracht. De verdachte, een man van 36 uit Lier, drong het rusthuis onopgemerkt binnen. Hij vluchtte weg toen hij betrapt werd door een medewerkster. De man is intussen aangehouden en zal voor de raadkamer moeten verschijnen. “Het is voor de vrouw heel moeilijk”, zegt de directeur van het wzc. “Ze beseft heel goed wat er gebeurd is.”