Patricia Meltens (57) uit Opstal liet in maart bij haar 92-jarige vader met ouderdomsdementie enkele paniekknoppen en sensors van Jane in alle zeven kamers plaatsen.
Volledig scherm
PREMIUM
Patricia Meltens (57) uit Opstal liet in maart bij haar 92-jarige vader met ouderdomsdementie enkele paniekknoppen en sensors van Jane in alle zeven kamers plaatsen.

‘Jane’ is de huiskamerspion voor alleenstaande senioren: “Soms is er géén beweging in huis. Dan weet ik: ze zit in de tuin te werken of haar beesten te voederen”

Artificiële intelligentie, bewegingssensoren en een app die de handel en wandel van uw ouders en grootouders detecteert en registreert? Dat is ‘Jane’. In samenwerking met Familiehulp wil het gelijknamige platformbedrijf proactief inspelen op de vraag van senioren om alleen te blijven wonen. Het voordeel? “Hoe sneller je een afwijking kunt vaststellen, hoe beter je de kosten onder controle kan houden en hoe minder snel men naar een rusthuis moet.” Vanaf deze week wordt ‘Jane’ in België uitgerold. Maar hoe werkt het? Wie heeft er al ervaring mee? En wat met privacy?

 1. ‘Grootmamie’ Mariette (71) bezorgt kleindochter Yoline 80.000 extra TikTok-volgers op één dag, zonder iets te doen: “Ik ben er nog steeds overstuur van”
  PREMIUM
  Lubbeek

  ‘Grootmamie’ Mariette (71) bezorgt kleindoch­ter Yoline 80.000 extra Tik­Tok-vol­gers op één dag, zonder iets te doen: “Ik ben er nog steeds overstuur van”

  Het gebeurt niet elke dag dat een 71-jarige de teller op TikTok de hoogte injaagt maar Mariette Jonckers uit Lubbeek is erin geslaagd. De grootmamie van Yoline (25) vond dat het aantal volgers van haar kleindochter op TikTok een beetje stagneerde en liet dat niet zomaar gebeuren. Met resultaat want de account van Yoline -die jongeren advies geeft over het prille liefdesleven- kreeg er prompt 80.000 volgers bij op één dag tijd. “Mijn goede raad? Laat je als senior niet afschrikken van de hedendaagse sociale media”, aldus een trotse Mariette.
 1. Proces aanslagen Brussel en Zaventem wordt op 14 november hervat na lange discussie over glazen boxen

  Proces aanslagen Brussel en Zaventem wordt op 14 november hervat na lange discussie over glazen boxen

  Het proces over de terreuraanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem zal op 14 november van start gaan. Dat laat de federale overheidsdienst Justitie weten via Twitter. Door de discussie rond de omstreden beschuldigdenboxen werd de eigenlijke start op 10 oktober uitgesteld. “Dankzij intensieve samenwerking wordt de beklaagdenbox snel aangepast. Zo wordt het uitstel beperkt tot drie weken (in de herfstvakantie waren de zittingen sowieso geschorst)”, aldus de FOD Justitie.
 2. “Sekssomnia komt vaker voor bij mannen dan vrouwen, maar is gelukkig erg zeldzaam”: wat als je wandelt, eet of zelfs seks hebt terwijl je slaapt?”
  PREMIUM

  “Sekssomnia komt vaker voor bij mannen dan vrouwen, maar is gelukkig erg zeldzaam”: wat als je wandelt, eet of zelfs seks hebt terwijl je slaapt?”

  Hoewel veel slaapproblemen het gevolg zijn van een slechte slaaphygiëne of ongezonde levensstijl, zijn er een heleboel verschijnselen waarover je géén controle hebt. Van slaapwandelen tot slaapseks: professor Maarten Van Den Bossche (KU Leuven) leidt je door het land van de slaapstoornissen: “Narcolepsie kan slaapverlamming veroorzaken. Je zit dan gevangen in je lichaam en kan alles waarnemen, maar niet reageren.”
 3. Ongemerkt glipte dader (36) rusthuis binnen en verkrachtte hij een 89-jarige bewoonster: “Ze beseft goed wat er gebeurd is”
  PREMIUM

  Ongemerkt glipte dader (36) rusthuis binnen en verkracht­te hij een 89-jarige bewoonster: “Ze beseft goed wat er gebeurd is”

  In een woonzorgcentrum in Lint is woensdagavond een bewoonster van 89 jaar verkracht. De verdachte, een man van 36 uit Lier, drong het rusthuis onopgemerkt binnen. Hij vluchtte weg toen hij betrapt werd door een medewerkster. De man is intussen aangehouden en zal voor de raadkamer moeten verschijnen. “Het is voor de vrouw heel moeilijk”, zegt de directeur van het wzc. “Ze beseft heel goed wat er gebeurd is.”