Jan Jambon: “Werken Oosterweel stilleggen door PFOS-vervuiling geen goed idee”

BinnenlandDe werken aan de Oosterweelwerf stilleggen als gevolg van de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht en omgeving is geen goed idee. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gezegd in VTM Nieuws. “Oosterweel is één groot leefbaarheidsproject en dus een oplossing voor het probleem”, zegt Jambon.

52 reacties

 • DIRK VAN DESSEL

  3 weken geleden
  Toch wel, het is een uitstekend idee om de volksgezondheid te laten primeren op de zakelijke belangen bij dat megalomaan project.
 • jean-paul cannaert

  3 weken geleden
  Als minister president opstappen, zou wel een goed idee zijn.
 • karel dillen

  3 weken geleden
  Anna Vandenberg dat bewijst niets, de normen zijn veel strenger geworden zodat die afname niet genoeg is. BDW himself heeft gezegd dat er tot 2017 geen gevaar was voor de volksgezondheid, of heeft hij weer gelogen?
 • anna vandenberg

  3 weken geleden
  karel dillen, de PHOS concentratie neemt af sinds 2010 lees de studie van de UAntwerpen, er is een probleem van alle partijen, de vervuiling was er in 2017 en de weggevoerde grond werd gesaneerd. Ik ben opgegroeid tussen twee industriële storten en in ons gezin zijn er tot hiertoe 3 met kanker, maar het vergif zit onder de grond en niemand spreekt erover. Het volgende is het asbest probleem, de asbest storten, de PUR, kunststof sportvelden en de recyclage van batterijen, enz.
 • karel dillen

  3 weken geleden
  Inderdaad Eric Grosemans, pas sinds 2017 werden de aanvaarde normen wel overschreden en werd slechts een select clubje hiervan op de hoogte gebracht. Grote vraag is waarom, dat is de essentie en vooral waarom werd er niets mee gedaan. Stel dat binnen 20 jaar blijkt dat het Pfizervaccin zeer ernstige bijwerkingen heeft waarvan men nu geen weet heeft. Dan zou het toch maar al te gek zijn VDB hiervoor de schuld te geven. Identitiek voor het PFOS van 3M en de burgemeester van Zwijndrecht.
 1. Niet alleen PFOS maar ook oorlogsmunitie in Zwijndrechtse bodem: “Tijd voor een sanering”
  PREMIUM

  Niet alleen PFOS maar ook oorlogsmu­ni­tie in Zwijn­drecht­se bodem: “Tijd voor een sanering”

  In de Zwijndrechtse bodem steekt niet alleen PFOS, maar ook oorlogsmunitie. Al twintig jaar zijn er plannen om duizenden tonnen aan fosforbommen in de grachten rond het fort van Zwijndrecht op te ruimen, maar al even lang komt er niets van in huis. “Het mag nu stilaan gaan gebeuren”, zegt de burgemeester. Defensie zegt dat het bijna klaar is met een plan om het fort aan te pakken.
 2. PFOS in Vlaamse bodem: waar werd al vervuiling vastgesteld? Dit is de stand van zaken in uw regio
  PREMIUM

  PFOS in Vlaamse bodem: waar werd al vervuiling vastge­steld? Dit is de stand van zaken in uw regio

  Het begon met de 3M-fabriek in Zwijndrecht, maar intussen spreidt de PFOS-kwestie zich over heel Vlaanderen uit. Omdat de schadelijke stof vroeger ook in brandweerschuim zat, zijn heel wat terreinen vervuild, blijkt uit een rapport van afvalstoffenmaatschappij OVAM. De meeste steden en gemeenten hebben nog geen idee welke gronden verontreinigd zijn, zo blijkt uit onze rondvraag. Al zijn enkele probleemzones - vooral in de buurt van fabrieken en brandweerkazernes - wél al bekend. Een overzicht.