Vlaams minister-president Jan Jambon tijdens de openingszitting van het Vlaams Parlement.
Volledig scherm
Vlaams minister-president Jan Jambon tijdens de openingszitting van het Vlaams Parlement. © BELGA

Jan Jambon legt Septemberverklaring af en kondigt relanceplan van 4,3 miljard euro aan

Maandagnamiddag werd het nieuwe zittingsjaar van het Vlaams Parlement geopend met de Septemberverklaring van de Vlaamse regering. Die verklaring van de regering-Jambon staat voor een belangrijk stuk in het teken van het Vlaamse relancebeleid na corona. De Vlaamse regering zal in het kader van de relance 4,3 miljard euro investeren in de welvaart van Vlaanderen en het welzijn van de Vlamingen. “Dit is meteen het méést ambitieuze investeringsplan dat een Vlaamse Regering ooit in de steigers heeft gezet”, aldus Jambon. De Vlaamse begroting zal volgend jaar nog 2,35 miljard euro in het rood gaan, kondigde Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) aan. 

  1. Homans (N-VA) kan opening Vlaams Parlement niet leiden door coronatest: Dewinter (VB) neemt over

    Homans (N-VA) kan opening Vlaams Parlement niet leiden door coronatest: Dewinter (VB) neemt over

    Liesbeth Homans moet maandag getest worden op corona en kan de openingszitting van het Vlaams Parlement met de Septemberverklaring niet voorzitten. Dat laat ze op Twitter weten. "Dit tot mijn grote spijt, maar veiligheid primeert", schrijft ze. Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter zal nu als ‘nestor’ de hele openingszitting moeten leiden. Oppositiepartijen sp.a en Groen zijn niet akkoord.
  2. Buitenschoolse kinderopvang vraagt dringend overleg over verlenging herfstvakantie

    Buiten­school­se kinderop­vang vraagt dringend overleg over verlenging herfstva­kan­tie

    Het Vlaams Welzijnsverbond vraagt dringend overleg met de Vlaamse regering over de impact van de verlenging van de herfstvakantie op de buitenschoolse kinderopvang, de jeugdhulpsector en de gehandicaptensector. “Wij willen hier zeker onze verantwoordelijkheid nemen”, zegt directeur Hendrik Delaruelle. “Maar dit had veel vroeger beslist en gepland moeten worden, en niet alleen met de onderwijssector.” De Gezinsbond van haar kant vraagt begrip en flexibiliteit voor gezinnen die hierdoor in de problemen komen.