Vlaams minister-president Jan Jambon tijdens de openingszitting van het Vlaams Parlement.
Volledig scherm
Vlaams minister-president Jan Jambon tijdens de openingszitting van het Vlaams Parlement. © BELGA

Jan Jambon legt Septemberverklaring af en kondigt relanceplan van 4,3 miljard euro aan

Maandagnamiddag werd het nieuwe zittingsjaar van het Vlaams Parlement geopend met de Septemberverklaring van de Vlaamse regering. Die verklaring van de regering-Jambon staat voor een belangrijk stuk in het teken van het Vlaamse relancebeleid na corona. De Vlaamse regering zal in het kader van de relance 4,3 miljard euro investeren in de welvaart van Vlaanderen en het welzijn van de Vlamingen. “Dit is meteen het méést ambitieuze investeringsplan dat een Vlaamse Regering ooit in de steigers heeft gezet”, aldus Jambon. De Vlaamse begroting zal volgend jaar nog 2,35 miljard euro in het rood gaan, kondigde Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) aan. 

 1. “Toestand is minder erg dan men doet uitschijnen”: Brusselse prof Jean-Luc Gala blijft Vlaamse experts ‘paniekzaaiers’ noemen
  PREMIUM

  “Toestand is minder erg dan men doet uitschij­nen”: Brusselse prof Jean-Luc Gala blijft Vlaamse experts ‘paniek­zaai­ers’ noemen

  “Strengere maatregelen zijn nergens voor nodig”, zei Jean-Luc Gala amper twee weken geleden. Het diensthoofd van het Saint-Lucziekenhuis in Brussel en de hoogleraar infectieziekten aan de UCL noemde Marc Van Ranst, Steven Van Gucht en andere Erika Vlieghes onheilsprofeten en paniekzaaiers. Vandaag lijkt de realiteit in zijn gezicht ontploft, maar de prof ziet dat anders. “We reageren overdreven. De toestand is minder erg dan men doet uitschijnen. De horeca sluiten is bullshit.”
 2. Vandenbroucke niet te spreken over uitlatingen professor Gala : “Wat die man verklaart, is onvoorstelbaar lichtzinnig”

  Vandenbrou­c­ke niet te spreken over uitlatin­gen professor Gala : “Wat die man verklaart, is onvoorstel­baar lichtzin­nig”

  Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) is niet te spreken over de uitlatingen van professor Jean-Luc Gala, een wetenschapper met dertig jaar ervaring. De hoogleraar infectieziekten aan de UCL zei aan onze krant dat de toestand in het Brussels Gewest en Wallonië “minder erg is dan men doet uitschijnen.” “Wat die man verklaart, is onvoorstelbaar lichtzinnig”, aldus de minister in Terzake.
 3. Jambon (N-VA) kondigt 4,3 miljard investeringen aan: naar wie gaat dat geld?

  Jambon (N-VA) kondigt 4,3 miljard investerin­gen aan: naar wie gaat dat geld?

  De Vlaamse regering maakt 4,3 miljard euro vrij voor haar relanceplan. Dat plan, met de titel ‘Vlaamse veerkracht’, moet de Vlaamse welvaart en het welzijn van de Vlamingen helpen versterken na corona. Volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gaat het om “het meest ambitieuze investeringsplan dat een Vlaamse regering ooit in de steigers heeft gezet”. Maar naar wie gaat dat geld? Een overzicht.