Minister-president Jan Jambon in het Vlaams Parlement vandaag.
Volledig scherm
Minister-president Jan Jambon in het Vlaams Parlement vandaag. © BELGA

Jambon verdedigt Vlaams klimaatplan tegen forse kritiek van oppositie: “Uw plan is broddelwerk”

De verzamelde oppositie heeft vandaag in het Vlaams Parlement forse kritiek geleverd op het energie- en klimaatplan dat de Vlaamse regering maandag heeft goedgekeurd. Voor de linkse oppositiepartijen Groen, sp.a en PVDA zijn de plannen ruim onvoldoende. Volgens Vlaams Belang gaan de plannen dan weer te ver en loopt minister-president Jan Jambon "de klimaatlobby achterna". Jambon zelf houdt vol dat de Vlaamse plannen "ambitieus, haalbaar en betaalbaar" zijn. 

58 reacties

 • andre van de wege

  2 jaar geleden
  het klimaatplan van vlaanderen als je betaald is alles toegelaten.
 • Gerry Cle

  2 jaar geleden
  Wat Jambon ook mag beweren, als al onze buurlanden overschakelen op een CO2 neutrale economie zal Vlaanderen niet meer dan een ontwikkelingsland zijn. Vlaanderen zal een reservaat zijn waar buitenlandse toeristen komen kijken hoe mensen vroeger leefden.
 • Yves Cordy

  2 jaar geleden
  Wanneer gaan ze in al hun klimaatplannen en andere green deals eens rekening houden met de mindervaliden voor wie hun klein autootje de enige manier is om zich nog te kunnen verplaatsen om bvb. wat boodschappen te doen, om wat sociaal contact te hebben (verder dan hun eigen voordeur), en die zich geen nieuwe, laat staan, electrische auto kunnen betalen?
 • Mario Bocque

  2 jaar geleden
  Alles in de politiek lijkt me tegenwoordig om broddelwerk te gaan. Alles is goed om in onze portemonnee te kunnen zitten. Alleen de politici zelf leveren niets in en worden verder rijkelijk overbetaald. Het staat niet in de geschiedenisboeken maar het is altijd zo al geweest.
 • Anoniem

  2 jaar geleden
  Juist de batterij van mijn vervuilende diesel moeten vervangen,kan weer een jaartje of zeven meegaan. Misschien is er tegen dan oplossing voor het klimaat.
 1. Vlaamse regering bereikt akkoord over klimaatplan, snelheid op Brusselse ring gaat naar beneden

  Vlaamse regering bereikt akkoord over klimaat­plan, snelheid op Brusselse ring gaat naar beneden

  De Vlaamse regering heeft vanmorgen een akkoord bereikt over het klimaatplan. Nadat vrijdag de ministerraad zonder akkoord uit elkaar ging, omdat er nog “berekeningen nodig waren”, is er afgelopen weekend verder gewerkt. Vlaanderen gaat nu voor een CO2-reductie van 32,6 procent tegen 2030. Minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) kan daardoor naar de klimaattop in Madrid vertrekken.
 2. Sp.a, Groen en PVDA schieten klimaatplan Vlaamse regering af: “Maken van Vlaanderen ecologisch ontwikkelingsland”

  Sp.a, Groen en PVDA schieten klimaat­plan Vlaamse regering af: “Maken van Vlaanderen ecologisch ontwikke­lings­land”

  Het energie- en klimaatplan van de Vlaamse regering schiet schromelijk tekort. Dat vindt Vlaams parlementslid voor sp.a Bruno Tobback. “Schrijnend dat men daar een heel weekend over moest nadenken.” Groen-fractieleider in het Vlaams parlement Björn Rzoska noemt de plannen dan weer “geheel ondermaats”. “Slecht voor de planeet én voor de portemonnee”, reageert Vlaams PVDA-fractieleider Jos D’Haese. “De lat ligt zo laag dat minister Demir eerder lijkt te willen limbodansen dan hoogspringen.”