"Tegenover Amnesty heeft minister Jambon (foto) erop gehamerd dat etnisch profileren geen beleid is binnen de politie en dat het niet toegelaten is", aldus woordvoerder Van Raemdonck. "Het is natuurlijk wel zo dat de politie een grote organisatie is. Het is mogelijk dat er enkele rotte appels zijn, maar daarom is niet de hele mand rot."
Volledig scherm
"Tegenover Amnesty heeft minister Jambon (foto) erop gehamerd dat etnisch profileren geen beleid is binnen de politie en dat het niet toegelaten is", aldus woordvoerder Van Raemdonck. "Het is natuurlijk wel zo dat de politie een grote organisatie is. Het is mogelijk dat er enkele rotte appels zijn, maar daarom is niet de hele mand rot." © BELGA

Jambon reageert op rapport Amnesty: "Onze beleidslijn is dat de politie niet aan etnisch profileren doet"

Etnisch profileren hoort niet tot het beleid van de politie. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in een reactie op een rapport van Amnesty International.

23 reacties

 • Jan De Greef

  3 jaar geleden
  De beleidslijn spreekt de praktijk tegen. Maar zo heeft onze Jan het graag natuurlijk. In zijn ogen is er nooit een probleem en loopt het toch mis, dan is het de schuld van “anderen”. Het is zielig te moeten vaststellen dat politieagenten zelf niet goed weten wat en hoe ze moeten tewerkgesteld gaan. Ik heb met ze te doen en al mijn respect voor hen. Ik zou zo niet willen werken. En onze Jambon, hij palavers voort.
 • André Ducournau

  3 jaar geleden
  Statistieken bewijzen niets. Als agenten het buikgevoel hebben dat het vooral BMW-chauffeurs zijn die dronken achter het stuur kruipen en bij controles er 800 BMW's uitpikken en slechts 200 andere wagen, dan zal men achteraf zien dat hun buikgevoel klopte: de meeste dronken chauffeurs reden met een BMW. Dat is bij etnisch profileren precies hetzelfde.
 • Gerry Cle

  3 jaar geleden
  Het is positie dat onze politie opgeleid wordt om te reageren op gedrag en niet op ras. Als uit een bevraging bij politie en etnische minderheden blijkt dat in de praktijk de politie eerder het tegenovergestelde doet mag Jambon dat zomaar niet wegwuiven. Als de politie bepaalde etnische groepen viseert moeten ze niet verwonderd zijn dat die zelfde groepen politiepatrouilles aanvallen.
 • Fredien Vandervekens

  3 jaar geleden
  Niet reageren op "rapporten" van AI ! Gewoonweg negeren ! De versnipperaar lust (S)linkse "rapporten". De AI nitwits zouden zelfs quota's voor gedetineerden durven "aanbevelen". Zoiets als, "de gevangenisbevolking moet uit minimum 70% (witte) autochtonen bestaan". Om maar te zeggen, "den boom in" !
 • Eida Lam

  3 jaar geleden
  Hoeft ook niet, gevangenis- en criminaliteits cijfers spreken wel voor zichzelf.
 1. Winkeliers die klanten van vreemde origine nauwlettend in de gaten houden? "Goed ondernemerschap", zegt NSZ

  Winkeliers die klanten van vreemde origine nauwlet­tend in de gaten houden? "Goed ondernemer­schap", zegt NSZ

  Er is ophef ontstaan over de reactie van het Nationaal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) op de resultaten van een masterproef van een studente aan de Vrije Universiteit Brussel. Uit 602 praktijktesten bleek dat winkeliers klanten van vreemde origine anders behandelen dan klanten van Belgische origine. Het getuigt van "goed ondernemerschap" dat de handelaar diegene in de gaten houdt die statistisch gezien het meest steelt, aldus Christine Mattheeuws van het NSZ.