belga
Volledig scherm
© belga

Jambon over geweld in Catalonië: "Europa moet Spanje eerst tot de orde roepen"

Vicepremier Jan Jambon (N-VA) vindt dat Europa Madrid tot de orde moet roepen omwille van het geweld dat werd gebruikt tegen het referendum in Catalonië. Hij wil nog niet vooruitlopen op welke houding de federale regering moet aannemen indien de Catalanen eenzijdig hun onafhankelijkheid uitroepen. Eerst wil Jambon afwachten onder welke omstandigheden het dossier op de Europese tafel terecht komt.

 1. Dag vol geweld: zo verliep het referendum in Catalonië
  Referendum Catalonië

  Dag vol geweld: zo verliep het referendum in Catalonië

  In Catalonië heeft een overweldigende meerderheid voor de onafhankelijkheid gestemd: maar liefst 90 procent van de Catalanen die gestemd hebben, kozen voor onafhankelijkheid. De stemming werd overschaduwd door zwaar politiegeweld. Agenten vielen met geweld binnen in kiesbureaus en in Barcelona schoot de politie met rubberkogels om mensen uit elkaar te drijven. Er zouden al 844 gewonden zijn gevallen. Ook raakten 33 leden van de Guardia Civil en Policía Nacional gewond. De Spaanse premier Rajoy weigert nog altijd het referendum te erkennen: "Er is vandaag geen referendum geweest", klinkt het. De Catalaanse bonden roepen op om morgen, dinsdag, te staken.
 2. Streamz lanceert trailer van nieuwe docu 'Is Crypto het Nieuwe Goud?’, van zelfde makers als ophefmakende ‘FIRE’
  Play
  TV

  Streamz lanceert trailer van nieuwe docu 'Is Crypto het Nieuwe Goud?’, van zelfde makers als ophefmaken­de ‘FIRE’

  Streamz lost de trailer van de vierdelige documentairereeks ‘Is crypto het nieuwe goud?’ De reeks volgt negen Vlamingen en vier experten in de mysterieuze wereld van cryptovaluta en NFT’s. Ze geven elk een kritische blik op de unieke en bijzondere digitale munt. Maak kennis met de crypto-aanhangers die hun succes en tegenslagen delen. “In 2017 hebben we al onze bezittingen verkocht en dan zijn we voor bitcoin gegaan", klinkt het bij Didi Taihuttu.