Jambon: “Het is ofwel te laat, ofwel te vroeg, het is altijd iets”
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) kreeg na de aankondiging van de nieuwe maatregelen gisteravond meteen kritiek omdat ze pas vrijdagavond zullen ingaan. “Het is ofwel te laat, ofwel te vroeg, het is altijd iets”, zei hij daarover geërgerd in De Ochtend op Radio 1.
Delen per e-mail
“We leven in een rechtstaat”, verdedigde Jambon de beslissing van de Vlaamse regering om de maatregelen pas drie dagen later dan de aankondiging ervan in voege te laten treden. “Dan moet je wat je beslist hebt ook omzetten in wetten”, zei hij op Qmusic. Volgens Jambon moeten de maatregelen niet alleen juridisch worden onderbouwd - “anders verwijten ze ons “juridisch klungelwerk” - maar moet je in de praktijk ook de tijd geven aan de getroffen organisatoren, bedrijven en instellingen om de aanpassingen door te voeren en “leden en klanten te verwittigen”.
“Maar laat het duidelijk zijn: het is niet verboden om de maatregelen nu al toe te passen”, zei hij op Radio 1. “Je moet nu niet meer naar fitnesscentra, je moet nu niet meer met veel mensen gaan samenzitten in het park.” Hij voegde er nog aan toe dat het ook “máár over twee dagen” gaat. Op Q Music klonk het: “Niets moet ons ervan weerhouden om onze contacten nu al tot een strikt minimum te beperken.”
De minister-president benadrukte nog eens dat het “een hardleerse minderheid is die het moeilijk heeft” met het naleven van de maatregelen en die “daardoor niet alleen de eigen gezondheid maar ook die van mensen met wie ze in contact komt in gevaar brengt”. Hij begrijpt niet dat mensen “het gaatje in het net zoeken” om hun eigen ding te kunnen blijven doen. “Iedereen heeft een verantwoordelijkheid in onze maatschappij.”
Handhaving
Jambon vindt niet dat de huidige maatregelen al vroeger hadden moeten worden genomen. Vorige vrijdag, bijvoorbeeld, toen de Vlaamse regering eveneens de situatie besprak. “We hebben toen óók een reeks maatregelen genomen. We monitoren de situatie dag na dag en sturen bij indien nodig. Het is sturen en bijsturen.” En dat was nu het geval. “De monitoring noopte ons tot deze drastische nieuwe maatregelen.” Met een boutade zei hij: “Eigenlijk hadden er dan meteen maatregelen moeten worden genomen op de markt in het Chinese Wuhan.” Op Qmusic voegde Jambon eraan toe dat het effect van de al genomen maatregelen nog niet zichtbaar is. “Tussen het moment van de maatregel en het effect op de curve zitten tien tot veertien dagen.”
Handhaving van de maatregelen lijkt de minister-president van groot belang. “Maar dat is geen bevoegdheid voor Vlaanderen. Ik heb daar al vaak bij de federale en lokale overheden toe opgeroepen”, zei hij. “Vrijdag beslissen we dat inspecteurs van De Lijn niet echt politionele bevoegdheden krijgen, maar wel GAS-boetes mogen uitschrijven.” De Lijn mag nu al op eigen houtje mensen beboeten die bijvoorbeeld op een bushalte parkeren. Die boetes liggen bovendien dubbel zo hoog dan wanneer de politie ze zou uitschrijven.
Telewerk
Volgens Jambon kan het telewerk nog beter, maar zit het toch al redelijk goed. De vele berichten op sociale media over bedrijven die telewerk nog altijd blijven weigeren aan hun personeel, beschouwt hij dan ook niet meteen als een aanwijzing voor een groter probleem. “Ik ken heel veel bedrijfsleiders die wél meedoen. We zijn in overleg met de sectoren en met de werkgevers- en werknemersorganisaties. En aan alle kanten is er goede wil om dat nog op te drijven. Je zal altijd wel iemand vinden die zegt: ‘Ik word op mijn werk scheef bekeken’.”
Jambon verdedigde ook heftig het belangrijke uitgangspunt van de Vlaamse regering om het onderwijs zo lang mogelijk open te houden voor de leerlingen. “We kunnen toch geen hele generatie kinderen leerachterstand laten oplopen, die ze daarna zo moeilijk weer kunnen inhalen? Dat wil ik niet op mijn geweten hebben. Ze zitten er gecontroleerd samen, en binnenkort komen er ook nog sneltesten.”
Vlaamse rand
Het probleem in de Vlaamse rand rond Brussel noemde Jambon “specifiek”. “De Vlaamse rand is totaal anders dan de situatie in de Kempen”, zei hij. “We kunnen moeilijk heel Vlaanderen maatregelen opleggen omdat er in de rand een specifiek probleem is. Het virus zit wel overal, maar niet met dezelfde intensiteit.”
Net als de federale overheid doet ook de Vlaamse een fors beroep op de burgerzin van ons allen. Mensen begrijpen niet waarom we niet coronaproof met enkelen naar een voorstelling mogen, terwijl het vaak megadruk is in de Brussels Nieuwstraat en op de Antwerpse Meir. “We hebben maatregelen genomen voor het winkelen”, aldus Jambon. “En ook de algemene regel geldt om contact met anderen niet op te zoeken. Als er op de Meir veel volk is, moet je daar niet zijn. Maar we kunnen niet bij iedereen een politieman zetten, in zo’n maatschappij willen we ook niet leven.”
“We doen een beroep op burgerzin, op het gezonde verstand, en op de sociale controle. Als je ziet dat iemand dingen doet die niet geoorloofd zijn, tik die op de vingers. Het is een collectieve strijd.”
Ter verzachting van de pijn van de ‘lockdown light’ die vrijdagavond ingaat, gaf Jambon op Qmusic nog een tip mee: “Ik heb tijdens de vorige lockdown een paar goeie reeksen op Netflix gezien”. En laat er intussen met STREAMZ nog een gloednieuwe streamingdienst zijn bijgekomen in Vlaanderen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
Olmen
Familiedrama in Olmen: politieagent en vrouw dood, tienermeisje overleden in ziekenhuis
Bij een familiedrama in Olmen (Balen) zijn een 49-jarige man en een vrouw van 41 om het leven gekomen. Eén persoon, een 13-jarig meisje, werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis en overleed daar later op de dag. Dat bevestigt het parket van Antwerpen. Volgens verschillende bronnen zou de man een politieagent zijn geweest. -
OVERZICHT. Al bijna evenveel coronapatiënten in het ziekenhuis als op recorddag tijdens eerste golf
Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn in ons land al meer dan 11.000 mensen overleden aan Covid-19. Tussen 18 en 24 oktober waren er dagelijks gemiddeld 13.858 nieuwe besmettingen, een stijging met 40 procent tegenover de zeven dagen ervoor. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens op het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano. We naderen ook het trieste record van het aantal gehospitaliseerde coronapatiënten tijdens de eerste golf. -
-
Vlaams minister-president Jan Jambon: “Beperkte versoepelingen mogelijk, met eten en drinken voor jongeren”
“Ik denk dat er vanaf 1 maart beperkte versoepelingen mogelijk zijn en ik denk dat daar ook eten en drinken voor de jongeren bij moet zijn.” Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) woensdag in het parlement na vragen van Jeremie Vaneeckhout (Groen), Chris Janssens (Vlaams Belang), Tinne Rombouts (CD&V) en Jos D’Haese (PVDA). -
Livios
Maak je terras helemaal klaar voor de lente met deze tips
De zachte temperaturen van de laatste dagen doen ons al dromen van de lente. Maar is je terras daar ook al klaar voor? Vaak kan dit na de winter een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven. Met deze tips van bouwsite Livios geniet je in geen tijd van de eerste lentezon! -
260
Viroloog Van Ranst over de honderden feestende jongeren op het Gentse Sint-Pietersplein: "Middelvinger naar iedereen die regels wel respecteert"
Het was alweer prijs op het Sint-Pietersplein in Gent woensdagavond: er barstte een groot spontaan feest los onder naar schatting duizend studenten. Zodra de politie ter plaatse kwam, stoof de massa uit elkaar. Viroloog Marc Van Ranst noemt de taferelen een middelvinger naar iedereen die de regels wel respecteert: “Dergelijke taferelen tonen aan dat de avondklok zeer nuttig blijft”, zegt hij. -
Nieuw advies van GEMS laat nog geen ruimte voor versoepelingen
De wetenschappelijke experten laten in hun advies aan de federale regering geen enkele ruimte voor versoepelingen. Dat schrijft De Morgen. "Op korte termijn is er weinig mogelijk. Punt", zo vat een bron het rapport van de GEMS samen. Vraag is of het Overlegcomité morgen dat advies zal volgen.
350 reacties
Odette Versonnen
Ludo Van der Auwera
An Symoen
raf peeters
Enrique Nanderlues