Jaarlijks wordt er in ons land 3,6 miljoen ton eten verspild
Het voedselagentschap van de Verenigde Naties (FAO) trekt aan de alarmbel: elk jaar gaat een derde van de wereldwijde voedselproductie verloren aan verspilling, goed voor 1,3 miljard ton voedsel per jaar. "In een tijd waarin bijna 1 miljard mensen honger hebben, is dat excessief", zegt het FAO. Voor ons land gaat het jaarlijks om 3,6 miljoen ton voedselverspilling.
Delen per e-mail
Het VN-voedselagentschap roept mensen in het kader van de feestdagen op om toch op de voedselconsumptie te letten. De verspilling is "excessief" en "vertegenwoordigt evenzeer een verspilling van arbeid, water, energie, grondstoffen en andere middelen die gebruikt worden om het voedsel te produceren", klinkt het.
In België wordt de jaarlijkse voedselverspilling op 3,6 miljoen ton geschat, of 345 kg per persoon per jaar. "Onthoud tijdens de feesten dat over voldoende voedsel beschikken een privilege is", zegt het FAO. "Maak van geen voedsel verspillen je goede voornemen voor het nieuwe jaar." De organisatie geeft enkele praktische tips op haar website www.fao.org/fao-stories/article/en/c/1072865/. Zo verspillen mensen minder als ze hun maaltijd op voorhand plannen en restjes gebruiken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit mag je na vervaldatum wel nog opeten
Europa doet het bijzonder slecht als het op voedselverspilling aankomt, elk jaar gaat er 88 miljoen (!) ton voedsel verloren. België is een van de slechtste leerlingen van de klas, in ons kleine landje wordt er per persoon in één jaar tijd 345 kg voedsel weggegooid. Maar lang niet al het eten met een verlopen vervaldatum is slecht. Een pak pasta dat een week over tijd is met een tomatensaus van tomaten met wat rimpels? Gewoon serveren. -
Sparen
Lukt het u maar niet om meer te sparen? Waarschijnlijk trapt u in een van deze valkuilen
Een wereldreis (als dat ooit weer mag), de keuken in het nieuw, een spaarpot voor noodgevallen: er zijn redenen genoeg om een stevige spaarboek aan te leggen. Toch vinden veel mensen het aartsmoeilijk om hun spaarvoornemens vol te houden. Spaargids.be zocht uit wat sparen zo lastig maakt. -
Werkplek
Ga je binnenkort in zwangerschapsverlof? Zo zorg je voor een vlekkeloze overdracht
Een zwangerschap is natuurlijk een leuke gebeurtenis. Voor de baby er is, moet er meestal nog veel geregeld worden, zowel thuis als op het werk. Een zwangerschapsverlof brengt op de werkvloer wel wat uitdagingen met zich mee. Jobat.be legt uit hoe jij de overdracht vlot kan laten verlopen, zodat je zonder zorgen in verlof kan gaan. -
-
PREMIUM
Charcuteriemerk Aoste bant bewaarmiddelen op vraag van de klant
Als eerste charcuteriemerk in ons land brengt Aoste vleesbeleg op de markt zonder E-nummers. "Het vlees is niet gezonder of anders van smaak, we spelen in op de vraag van de consument", zegt het voedingsbedrijf. Volgens experts mogen we het belang van voedseladditieven echter niet uit het oog verliezen. "Zonder E-nummers zou de voedselverspilling pijlsnel toenemen." -
Delhaize breidt verkoop van "lelijke groenten" uit
Een niet echt ronde tomaat of een courgette met een raar uitsteeksel: binnenkort zijn ze in een groot deel van de Delhaizewinkels te koop. De supermarktketen startte in 2015 met een proefproject in 16 winkels om ook "lelijke groenten" te verkopen, om zo voedselverspilling tegen te gaan. Dat initiatief wordt nu uitgebreid naar 100 winkels in België en Luxemburg. -
1
NMBS beantwoordt 7 op 7 klantenvragen via Whatsapp
Wie een vraag heeft voor de NMBS, kan die ook via een bericht op WhatsApp stellen. De spoorwegmaatschappij heeft de dienst maandag officieel gelanceerd, maar de mogelijkheid bestond eigenlijk al sinds mei vorig jaar. -
"Bordje niet leeg, meneer? Dat is dan 2 euro extra”
Een restaurant uit Overpelt heeft een opvallende manier bedacht om voedselverspilling tegen te gaan én het goede doel te steunen. Klanten die hun bord niet leegeten, moeten 2 euro extra betalen.
32 reacties
lucien luyten
Guido Swerts
rudy van hecke
Ferdinand Nuyts
Francinne Declerque