Deze week was het precies een jaar geleden dat Ilse Uyttersprot door haar ex-partner werd vermoord. Zij was in 2020 het dertiende slachtoffer van feminicide, de teller voor 2021 staat intussen opnieuw op dertien.
Volledig scherm
PREMIUM
Deze week was het precies een jaar geleden dat Ilse Uyttersprot door haar ex-partner werd vermoord. Zij was in 2020 het dertiende slachtoffer van feminicide, de teller voor 2021 staat intussen opnieuw op dertien. © Koen Baten

Jaar na moord op Ilse Uyttersprot: plan klaar om partnergeweld aan te pakken

Een jaar na de moord op Ilse Uyttersprot ligt op het kabinet van staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz (ECOLO) een Nationaal Actieplan Gendergerelateerd Geweld klaar om in het najaar door de regeringen aangenomen te worden. Niets te vroeg, want hulplijn 1712 kreeg in coronajaar 2020 de helft meer meldingen van huiselijk geweld dan het jaar en ondanks genomen maatregelen dalen de feminicidecijfers niet.

 1. Huisartsen bezorgd over haalbaarheid van testen tijdens verkoudheidsgolf en griepseizoen: experten stellen nieuw systeem voor
  Play

  Huisartsen bezorgd over haalbaar­heid van testen tijdens verkoud­heids­golf en griepsei­zoen: experten stellen nieuw systeem voor

  Er rolt een verkoudheidsgolf over ons land en dat zullen onze huisartsen geweten hebben. Ze worden overstelpt door patiënten met klachten die echter evengoed op een besmetting met het coronavirus kunnen wijzen. En dan moet het griepseizoen er nog aankomen. “De huisartsen zijn terecht bezorgd of het wel realistisch is om iedereen te blijven testen”, aldus viroloog Steven Van Gucht. “We hebben vanuit de wetenschappelijke adviesgroep dan ook aangedrongen op een nieuw testsysteem, dat ook al gebruikt wordt in het buitenland.”
 2. Sélina van Gool getuigt over losse handjes van haar ex Gers Pardoel: “Hij smeet me op de grond en zette z'n voet op mijn hoofd”
  PREMIUM
  Showbizz

  Sélina van Gool getuigt over losse handjes van haar ex Gers Pardoel: “Hij smeet me op de grond en zette z'n voet op mijn hoofd”

  Smaakmaker in ‘Liefde Voor Muziek’ en gewaardeerd jurylid in ‘The Voice Kids’: Vlaanderen smelt al jaren voor de charmes van rapper Gers Pardoel (40). Maar de populaire Nederlander blijkt achter zijn pretoogjes nog een heel andere persoonlijkheid te verbergen, zo zegt Sélina van Gool (35), die tien jaar zijn levenspartner en manager was, in een exclusief gesprek. Zij meent dat de zanger haar fysiek en mentaal mishandelde. Van die incidenten heeft ze officiële documenten, die onze reporter kon inkijken. “Toen Gerwin me voor de ogen van onze kinderen van de trap duwde, dacht ik: hier stopt het.”