Premier Sophie Wilmès tijdens de persconferentie na de vorige Veiligheidsraad.
Volledig scherm
PREMIUM
Premier Sophie Wilmès tijdens de persconferentie na de vorige Veiligheidsraad. © BELGA

Is versoepelen wel mogelijk? Dit zijn de hete hangijzers van de Veiligheidsraad

Morgen is er weer een Veiligheidsraad. Iedereen heeft zijn eisenpakketje klaar. Maar kán versoepelen wel op dit moment? Een overzicht van de hete hangijzers, met telkens de mening van biostatisticus Geert Molenberghs.

 1. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 2. Waarom Duitsland de beste coronaleerling van de klas is: Doctor Merkel is de baas - en de Duitsers volgen haar
  PREMIUM

  Waarom Duitsland de beste coronaleer­ling van de klas is: Doctor Merkel is de baas - en de Duitsers volgen haar

  Angela Merkel schafft es: ze houdt de coronacrisis onder controle. Amper 26 gevallen per honderdduizend inwoners telt Duitsland - bij ons zijn er dat 115, en er stierven per capita minder mensen dan in België aan corona, terwijl er toch 83 miljoen Duitsers zijn. “Merkel heeft nooit een bocht gemaakt. Ze is in alle omstandigheden de baas gebleven. En de bevolking gelooft en vertrouwt haar”, zegt professor Geert Molenberghs. Tegen eind volgend jaar al zou de Duitse economie terug op het niveau van voor de crisis zitten.