Is jouw gemeente erbij? Idee gelanceerd voor verplichte fusie bij minder dan 10.000 inwoners

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) is het idee genegen om in de volgende legislatuur een ondergrens voor de grootte van gemeenten op te leggen. Dat zegt ze in reactie op een voorstel van werkgeversorganisatie Voka.

42 reacties

 • Rony Bekaert

  5 jaar geleden
  De kleine gemeenten die landelijk willen blijven ...... Moeten in de klauwen van bouwpromotoren gedreven worden zoveel is duidelijk ! En er is haast bij ivm betonstop ....
 • Jacqueline Carlier

  5 jaar geleden
  De gemeenten doen het goed, sommigen kunnen onmogelijk samen werken, het is gelijk menige landen in Europa. Onze regeringen doen het heel wat minder, daarom gooien ze nu en dan een stok in het hoenderhok waardoor ze iets minder opvallen.
 • rik lagrou

  5 jaar geleden
  Mensen zullen er niet beter van worden stadhuis verder ,brandweer verder, politie verder Enkel politicus hoger loon Straten zullen enkel in buurt van burgemeester en schepen onderhouden worden Busverbindingen ook minder Al die denken dat gewone man daar beter van word vergeet het Men schaft de provincie niet af omdat hun zakken niet meer zou kunnen vullen Die voor zijn Ga eens kijken waar vorige samenhang toe geleid heeft (BXL) schulden meer gemeente tax minder goede straten!
 • Aaa Aaa

  5 jaar geleden
  maak er maar 50.000 van en één provincie vlaanderen , en schaf de gewestwegen af !!
 • Gino Denil

  5 jaar geleden
  De schuld van Herstappe per inwoner is veel kleiner dan de schuld van Antwerpen of Gent per stedeling. Met de logica die eigen is aan partijen als de N-VA zouden we dus de grote steden beter opsplitsen in vele kleine gemeenten.
 1. Louis Tobback: "In Vlaanderen is maar plek voor 50 à 100 gemeenten. Desnoods moeten fusies maar opgelegd worden"

  Louis Tobback: "In Vlaanderen is maar plek voor 50 à 100 gemeenten. Desnoods moeten fusies maar opgelegd worden"

  De resultaten van de stadsmonitor zijn volgens de Leuvense burgemeester Louis Tobback "een groot, lang pleidooi voor de fusie van gemeenten in Vlaanderen tot 50 à 100 entiteiten". Uit de stadsmonitor blijkt volgens Tobback immers duidelijk de onmacht van kleinere plattelandsgemeenten om tal van problemen zoals mobiliteit, wonen, veiligheid, onderwijs en dergelijke aan te pakken.
 2. Zelensky begeeft zich met bezoek aan Brussel in het hol van de leeuw: hoe veilig zal zijn komst verlopen?
  PREMIUM

  Zelensky begeeft zich met bezoek aan Brussel in het hol van de leeuw: hoe veilig zal zijn komst verlopen?

  De Oekraïense president Volodymyr Zelensky komt donderdag naar ons land en dat zet de zenuwen op scherp. Een staatshoofd met veiligheidsrisico hors catégorie in Brussel, waar de aanwezigheid van Russische spionnen gekend is: logisch dat over de maatregelen de lippen stijf op elkaar worden gehouden. Hoe zijn komst er kán uitzien? In december bracht Zelensky een bezoek aan de VS. En dat ging toen alvast gepaard met bovenmatige voorzichtigheid.
 1. 400.000 gezinnen verliezen sociaal tarief: dit betekent de hervorming van de energiefactuur voor uw portemonnee
  PREMIUM
  240

  400.000 gezinnen verliezen sociaal tarief: dit betekent de hervorming van de energiefac­tuur voor uw portemon­nee

  De federale regering is een reeks ingrijpende energiemaatregelen overeengekomen. Zo daalt de btw op stroom en gas definitief naar 6 procent, maar komen er wel accijnzen bij. Daarnaast verliezen 400.000 gezinnen het sociaal tarief, waardoor er bij die gezinnen dit jaar tot 510 euro extra op de jaarafrekening komt. Wij geven antwoord op de belangrijkste vragen over de impact van de hervorming op uw portefeuille.