Photonews
Volledig scherm
© Photonews

Is het legaal om de politie te filmen?

BinnenlandGisteren getuigde een vader bij de VRT over de rellen van woensdag op het Muntplein. Hij liet weten dat zijn zoon samen met enkele vrienden werd opgepakt. Niet omdat ze relschoppers waren, maar omdat enkelen foto's namen van hardhandige agenten. Volgens de man volstrekt legaal, maar is dat ook zo? Mag je beelden maken van de politie?

107 reacties

 • Jens van den Broeck

  3 jaar geleden
  Iedereen die niet journalist is of wettelijk een legale reden heeft: netjes jullie cameraatjes wegsteken dus.
 • DennisEijs

  4 jaar geleden
  Filmen mag je in het openbaar gewoon altijd, zo zou het moeten zijn. MAAR, het openbaar maken moet aan regels voldoen. DAAR komt ook het portretrecht om de hoek kijken. En dan is het ook nog zo dat je portret een meerwaarde moet hebben. Dus bin het openbaar maken, gezichten onherkenbaar maken bijvoorbeeld, dan geef je de situatie weer.
 • Jan Delafontaine

  4 jaar geleden
  Wat legaal is of niet legaal in België is sowieso al een heel relatief begrip. De rechtbanken straffen amper zelden of nooit.
 • DIRK JULIUS VANDESSEL

  4 jaar geleden
  Gewoon met de matrak de camera of gsm kapotslaan, zonder boeh of bah. Het moet eens gedaan zijn met een vrijgeleide te geven aan straatcrapules om de Politie te couilloneren en schaf dat Comité-P af. We hebben er geen behoefte aan om daaraan belastingsgeld te versmossen.
 • Hans Van Diest

  4 jaar geleden
  Op het moment dat gefilmd wordt, is dat bewijsmateriaal voor de interventie waarmee men bezig is. In beslag nemen de beelden en het parket zal er over beslissen
 1. Coronabetoging loopt weer uit op geweld: "Ik kan mijn job verliezen als vaccin verplicht wordt voor brandweer”
  PREMIUM

  Coronabeto­ging loopt weer uit op geweld: "Ik kan mijn job verliezen als vaccin verplicht wordt voor brandweer”

  In Brussel is zondag weer een manifestatie tegen het coronabeleid ontaard in geweld. Volgens de politie waren er veel minder betogers dan veertien dagen geleden, maar ging een deel van hen opnieuw de confrontatie aan met de ordediensten. Opvallende aanwezigen waren een aantal brandweerlui die in hun werkkledij postvatten aan de kop van de mars: “We willen de massa bedaren. Maar ik ben hier ook omdat ik tegen de maatregelen ben.” Het OCAD waarschuwt ondertussen dat een verplichte vaccinatie voor nog grotere oproer kan zorgen.