Viroloog Marc Van Ranst houdt ook het apenpokkenvirus in de gaten: "Het is belangrijk dat mensen de huidletsels die het virus veroorzaakt, leren herkennen.”
Volledig scherm
PREMIUM
Viroloog Marc Van Ranst houdt ook het apenpokkenvirus in de gaten: "Het is belangrijk dat mensen de huidletsels die het virus veroorzaakt, leren herkennen.” © AP/Photo News

Is het erg dat coronacijfers nu stijgen? Moet uw kind zich nog laten vaccineren? En liggen er patiënten met apenpokken in de ziekenhuizen? Marc Van Ranst geeft antwoord

Nu het aantal coronabesmettingen voor het eerst in weken weer stijgt en het apenpokkenvirus zich ook via aerosolen blijkt te verspreiden, is het tijd voor een stand van zaken rond de virussen die ons parten spelen. Viroloog Marc Van Ranst waarschuwt voor een nieuw corona-‘golfje’ en wil ons leren de apenpokken te herkennen.

 1. Wanneer kies je best voor de gratis ziekteverzekering van de overheid in plaats van voor een mutualiteit?
  Spaargids.be

  Wanneer kies je best voor de gratis ziektever­ze­ke­ring van de overheid in plaats van voor een mutuali­teit?

  De wettelijke ziekteverzekering is verplicht in België. Dit systeem biedt iedereen toegang tot medische verzorging. Om van dat systeem te kunnen genieten, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Maar hoe bepaal je die keuze? En waarin schuilt het verschil tussen ziekenfonds en hulpkas? Spaargids.be zet het voor je op een rij.
 2. Ga je ver op reis deze zomer? Vraag dan tijdig je reisvaccins aan: prof legt uit welke je zeker nodig hebt
  PREMIUM

  Ga je ver op reis deze zomer? Vraag dan tijdig je reisvac­cins aan: prof legt uit welke je zeker nodig hebt

  Wil je deze zomer een (verre) reis maken? Zorg er dan maar voor dat je tijdig je reisvaccin gaat halen. De wachttijden lopen immers op. De prikken tegen tetanus en hepatitis zijn klassiekers, maar vragen we best ook een malariavaccin of iets tegen apenpokken? En zijn er nog meer ziektes waartegen we ons kunnen wapenen? “Steeds vaker dragen teken ziektes over in Europa. En ook hoogteziekte wordt enorm onderschat”, waarschuwt prof. Steven Callens van UGent.
 1. Belgische staat moet Nizar Trabelsi 100.000 euro schadevergoeding betalen en VS vragen om repatriëring

  Belgische staat moet Nizar Trabelsi 100.000 euro schadever­goe­ding betalen en VS vragen om repatrië­ring

  De Belgische staat moet Nizar Trabelsi een schadevergoeding van bijna 100.000 euro betalen omdat de man, ondanks een duidelijk verbod van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), aan de Verenigde Staten werd uitgeleverd. Dat melden verschillende media en het nieuws wordt bevestigd door de advocaten van Trabelsi. België moet ook aan de VS vragen om Trabelsi naar België te repatriëren, en dat op straffe van een dwangsom van 10.000 euro per dag.