Studenten leggen examens af.
Volledig scherm
PREMIUM
Studenten leggen examens af. © Gregory Van Gansen / Photo News

Is dit het einde van de 'eeuwige student'? Alles wat je moet weten over de 'knip' in hoger onderwijs

Studenten die op het eind van het tweede jaar niet geslaagd zijn voor alle vakken uit het eerste jaar, zullen vanaf het academiejaar 2023-2024 niet meer aan het derde jaar kunnen beginnen. In ruil voor die ‘knip’ krijgen studenten hulp bij hun studiekeuze en betere begeleiding. Een goede deal?

49 reacties

 • Mireille Vergauwen

  2 maanden geleden
  En na afstuderen nog een jaartje nemen om te ontspannen. Niet iedereen is geschikt om hogere studies te doen. Wat is er mis met een stiel leren? Een goede vakman kan zijn kost ook verdienen. Bovendien zou je willen dat je dokter een eeuwigdurende student was?
 • Dirk BERX

  2 maanden geleden
  En zo krijgt BDW weer maar eens zijn zin ! Enkel de besten, en ook de rijksten kunnen een universitair diploma halen, en als dit niet meer lukt, dan kunnen zij nog altijd onderwijs of mobiliteit minister worden voor een Vlaams nationalistische partij !
 • Gino Denil

  2 maanden geleden
  Men moet niet in uitersten vervallen. Dat is het nu en dat was het vroeger ook. Maar volledig bissen omdat je voor 1 of 2 vakken gebuisd bent is ook idioot en duur voor de samenleving. Dat kan ook nog eens het gevolg zijn van ziekte of gewoon tegenslag. Als dat de regel wordt zijn het de armste studenten die het slachtoffer worden. Deze die bij moeten werken om te kunnen studeren. Afstuderen als master of ir. zou binnen een redelijke termijn moeten. Zoals 4 tot 6 jaar en 5 tot 7.
 • Marko Decandt

  2 maanden geleden
  Wij hebben onlangs een pas afgestudeerde van de VUB bij ons op het werk gehad. Als ik hoorde op welke manier die haar diploma gehaald had, viel ik bijna achterover. Met al die regeltjes van tegenwoordig. Ze had haar diploma eigenlijk bijna cadeau gekregen. Als ik denk in mijn tijd, niets van dat overdragen en je moest nog minstens 12 op 20 halen. En de leerstof was ook een pak moeilijker. Geen enkele student van nu zou toen geslaagd zijn denk ik.
 • victor vandesande

  2 maanden geleden
  Hoog tijd dat dit ingevoerd wordt. Niet oedereen is geschikt om hoger onder,ijs te volgen of kan dat aan. Nu blijven ze maar aanmodderen om toch mazr te proberen. Niks mis met een goed vakman, loodgieter schrijnwerker, metser of elektricien. Die verdienen ook heel behoorlijk hun boterham.