Een vrouw die overleed aan corona, wordt naar haar laatste rustplaats gedragen in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg.
Volledig scherm
PREMIUM
Een vrouw die overleed aan corona, wordt naar haar laatste rustplaats gedragen in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg. © EPA/VTM NIEUWS

Is de Zuid-Afrikaanse variant gevaarlijker? En werken de vaccins er wel tegen? Virologen Steven Van Gucht en Piet Maes beantwoorden de belangrijkste vragen

In Oostende is de Zuid-Afrikaanse versie van het coronavirus goed aan het circuleren. Het is een variant waar we nog erg weinig over weten, maar waar we toch heel bang voor zijn. Hoe komt dat? Is deze mutant nóg besmettelijker dan de Britse? Klopt het dat ons immuunsysteem er minder goed tegen werkt? Virologen Steven Van Gucht en Piet Maes beantwoorden de belangrijkste vragen.

90 reacties

 • Willy Scholaart

  1 maand geleden
  De kinderen konden het niet verspreiden want ze werden niet ziek.....maar ze werden ook niet getest, het zijn de GROOTSTE verspreiders kijk maar eens iedere keer 14 dagen nadat de scholen terug opengaan zijn terug een nieuwe golf maar WEYTS is zo slim niet hoewel hij toch zo een bril gekocht heeft om er slim uit te zien.
 • Kris Van der borght

  1 maand geleden
  De Belgische variant is de ergste volgens mij
 • ERIK DEFORCE

  1 maand geleden
  Als we allemaal moesten een mondmasker dragen dan zou het zo ver niet gekomen zijn . Discipline. gehoorzaamheid aan voorschriften, bevelen of regels.Dat staat helaas niet meer in onze woordenboek
 • Frank Capenberghs

  1 maand geleden
  En ondertussen blijven weigeren de scholen te sluiten ondanks dat alles er op wijst dat de scholen een belangrijke bron van besmettingen zijn. In de buurlanden heeft men het wel begrepen en ook bij OESO zeggen specialisten onderwijs dat men beter zou sluiten. En dit tot meerdere eer en glorie van de almachtige economie. Het zal wel aan mij liggen maar Mijnheer Weyts draagt een gigantische verantwoordelijkheid in deze volgens mij.
 • André Van Laethem

  1 maand geleden
  Het vaccin dat men beschikbaar heeft is voorbijgestreefd. We hebben al met een variant te maken waar het originele vaccin niet mmeer tegen werkt . Wat te verwachten was. Maar dat mogen we niet weten.
 1. Afscheid van Loes (7): “Bij elke stap en elke ademhaling zal je bij ons zijn, voor altijd”
  Schoten

  Afscheid van Loes (7): “Bij elke stap en elke ademhaling zal je bij ons zijn, voor altijd”

  De familie en honderden mensen die de livestream volgden, hebben donderdag afscheid genomen van de 7-jarige Loes de Laat. Het jonge meisje overleed vorige week toen ze samen met haar broertje, zusje en mama op weg was naar school. Gedragen in een witte kist, met een tekening van zusje Ella en broertje Lenn. “Bij elke stap en elke ademhaling zal je bij ons zijn, voor altijd.” Tijdens de plechtigheid werden ook enkele video’s getoond van de leden van #LikeMe, waar Loes zo zot van was.
 2. Levert Pfizer dan toch 20 procent meer spuitjes? Dit wordt de vaccinatiestrategie voor de komende weken
  PREMIUM

  Levert Pfizer dan toch 20 procent meer spuitjes? Dit wordt de vaccinatie­stra­te­gie voor de komende weken

  Tot eind maart kunnen in België wekelijks maximaal 54.300 eerste spuitjes met het Pfizer-vaccin worden gezet. Dat blijkt uit nieuwste cijfers van de taskforce vaccinatie. Maar Taskforce-voorzitter Dirk Ramaekers waarschuwt: “Als Pfizer niet levert zoals afgesproken, komen we in de problemen in onze woonzorgcentra.” Hoe zit het met die ‘ongebruikte vaccins’ in de diepvriezers? En levert Pfizer straks alsnog 20 procent meer vaccins? Een overzicht voor wie het bos door de bomen niet meer ziet.
 1. Vergeet skiën en snowboarden, dit is hoe je aan wintersport doet in stijl
  Play

  Vergeet skiën en snowboar­den, dit is hoe je aan winter­sport doet in stijl

 2. Harde beelden: man opent vuur op politieagente tijdens huiszoeking
  Play

  Harde beelden: man opent vuur op politie­agen­te tijdens huiszoe­king