Invloedrijk lobbyist Koen Blijweert overleden
UPDATEKoen Blijweert (64) is overleden. De zakenman en invloedrijk lobbyist stierf in het ziekenhuis in Leuven. Dat wordt bevestigd bij Assumax, het verzekeringskantoor waar Blijweert voorzitter was.
Delen per e-mail
Blijweert was een van de bekendste lobbyisten in België. Zijn naam viel in verschillende corruptiedossiers maar hij werd nooit veroordeeld.
Eind jaren tachtig lobbyde Blijweert voor zijn rattenverdelgingsbedrijf. Hij schonk een set meubelen aan de privé-secretaris van Jean-Luc Dehaene, die als minister mee moest beslissen over een aanbesteding voor rattenverdelging in rivieren. De raadkamer oordeelde dat het verband tussen de meubelen en het contract niet bewezen was.
Mercedes
In 1989 zou Blijweert ook al “per vergissing” een Mercedes geschonken hebben aan de directeur van de Vlaamse administratie Overheidsopdrachten.
In de jaren negentig was het bedrijf van de familie Blijweert dan weer betrokken in de milieuboxen-affaire. Het sleepte de opdracht in de wacht voor de productie van de omstreden boxen, bedoeld om klein gevaarlijk afval in op te bergen. Er volgde een onderzoek naar gesjoemel bij die aanbesteding.
Eind jaren negentig dook de naam van Blijweert dan weer op in een zaak rond btw-fraude met gsm’s. De zakenman werd opgepakt, maar ontkende de feiten. Er volgde opnieuw geen veroordeling.
In augustus 2010 - lang voor de ‘Zweedse’ regering Michel I (N-VA, MR, Open Vld, CD&V) van najaar 2014 - was hij aanwezig bij een veelbesproken topontmoeting tussen N-VA en MR in het Brusselse sterrenrestaurant Bruneau. De latere coalitiepartners bespraken toen uiterst confidentieel de salabakkende regeringsonderhandelingen. Blijweert schoof aan tafel met N-VA-voorzitter Bart De Wever en toenmalig MR-voorzitter Didier Reynders. De zakenman fungeerde als tussenpersoon.
Unie der Comoren
Bij een politiecontrole in 2011 haalde Blijweert een diplomatiek paspoort van de Unie der Comoren tevoorschijn. Dat bleek ongeldig en de zakenman werd veroordeeld tot vier maanden cel. In beroep volgde echter een vrijspraak: het hof kon niet anders omdat een diplomatieke functie voor de Unie der Comoren geen Belgisch openbaar ambt is. Blijweert bleek uiteindelijk echt geaccrediteerd diplomaat van de Unie der Comoren geworden.
In 2017 belandde Blijweert in de cel in het jarenlange onderzoek naar politiedirecteur Glenn Audenaert. De lobbyist werd verdacht van corruptie. De onderzoeksrechter liet hem vrij om gezondheidsredenen. Blijweert leed aan suikerziekte.
Begin januari van dit jaar raakte bekend dat het Waasmunsterse verzekeringskantoor Assumax waar Blijweert voorzitter was, wordt overgenomen door AlliA. Blijweert zou actief betrokken blijven bij het management.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Greenpeace sleept Vlaanderen voor de rechter: “België overschrijdt nog steeds Europese gezondheidsnorm voor luchtvervuiling”
In ons land wordt de Europese jaargrenswaarde voor ongezonde luchtvervuiling, die van kracht is sinds 2010, nog altijd overschreden. Dat concludeert Greenpeace op basis van nieuwe modelkaarten die Ircel, de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu, vandaag publiceerde. De milieuorganisatie sleepte daarvoor zowel de Vlaamse als de Waalse overheid voor de rechter. -
PREMIUM
De tieners die klaarstaan om Schild en Vrienden op te volgen: even racistisch en nog méér belust op geweld
-
PREMIUM
Slag om Boekenbeurs begonnen: Kortrijk en Gent hebben al dossier opgevraagd
-
-
Jobs
Dit worden de uitdagingen voor de ICT-sector in de komende jaren
Vanuit ons kot werken, shoppen, les volgen en eten bestellen. ICT’ers wisten het voorbije coronajaar niet waar eerst gesprongen om al die zaken technisch mogelijk te maken. Maar wat als de pandemie straks voorbij is? Ziet de toekomst er dan nog rooskleurig uit voor de ICT-sector? Jobat.be vroeg het aan Patrick Slaets van technologiefederatie Agoria. -
Multimedia
Gaat je smartphone te snel stuk? Dit kan je eraan doen
Een gemiddelde gebruiker doet het net geen drie jaar met zijn smartphone voordat hij overgaat naar een nieuwe, zeggen marktonderzoeken. Wil jij liefst dat je smartphone het langer uitzingt? Dan moet je er vooral goed zorg voor dragen. Onze techredacteur geeft vijf belangrijke tips. -
PREMIUM13
Kustburgemeesters pleiten voor heropening terrasjes tegen paasvakantie: “Zonder horeca wordt massatoerisme aan kust onmogelijk”
-
Deze technische snufjes maken je leven zoveel gemakkelijker
We staan er niet altijd bij stil, maar tal van slimme technologische uitvindingen hebben ons leven al gemakkelijker of entertainender gemaakt. Waar vorige generaties ineens hun leven zagen veranderen door de komst van pakweg walkmans of de Nokia-telefoon, zijn er vandaag andere kleinoden in trek.
7 reacties
Steve Boon
Inge Van Gompel
HUGO DE WINNE
Willem Laurens
Debora Schelfhout