Marc Van Ranst: "Natuurlijk hadden de virologen liever gezien dat de versoepelingen aan een iets trager tempo waren doorgevoerd."
Volledig scherm
PREMIUM
Marc Van Ranst: "Natuurlijk hadden de virologen liever gezien dat de versoepelingen aan een iets trager tempo waren doorgevoerd." © David Legreve

INTERVIEW. Viroloog Marc Van Ranst: “Op plaatsen waar het niet meer moet, draag ik geen mondmasker meer. Ik heb het gehaat”

Vandaag is het 1 oktober en mag het mondmasker bijna overal weg. Zelfs Marc Van Ranst zal het niet meer dragen op plaatsen waar het niet meer verplicht is. Al moet er wel bij gezegd worden dat hij áltijd een CO2-metertje op zak heeft. Als dat alarm slaat, kan de viroloog alsnog zijn masker opzetten of meteen naar buiten gaan. “Ik heb ongeveer elk moment met mondmasker gehaat”, zegt Van Ranst, die nu niet meer kan voorspellen hoe hevig het griepseizoen zal worden: “Als het griepvirus tot hier geraakt, vindt het een bevolking die geen immuniteit heeft opgebouwd en meer vatbaar is voor griep.”

9 reacties

 • Elle Devee

  2 maanden geleden
  @alain maas. Hij heeft gezegd dat mondmaskers geen enkele nut hadden toen we toch allemaal opgesloten zaten en amper contact hadden met anderen.
 • baudry jacquet

  2 maanden geleden
  Mijnheer Van Ranst bedankt voor hetgeen u voor dit land heeft gedaan als viroloog .U heeft veel ellende kunnen voorkomen.
 • Freddy Van Groens

  2 maanden geleden
  Beste Marc, ik vind u uitleg niet meer kloppen, in Brussel en Wallonië blijven de maatregelen wel geldig maar hier met een ratio van 1,02 is niets meer nodig?? België is een zakdoek groot en op de een plaats is het zo en hier in Vlaanderen kan alles terug??
 • Hugo hofmans

  2 maanden geleden
  Je moet Van Ranst nu weer gaan bekladden, hij heeft al zoveel onterecht over zicht gekregen. Dat vindt niemand, ook Van Ranst niet, aangenaam. Hij doet een zeer goede uitspraak, iets dat tenminste constructief is. Laat ons om te beginnen respectvol en deftig met mekaar omgaan, want dat dat ontbreekt tegenwoordig héél, héél veel.
 • Alain Maes

  2 maanden geleden
  Je zei toch dat mondmaskers geen enkel nut hadden of ben je dit vergeten
 1. Tegen eind februari moeten quasi alle volwassen Vlamingen de kans hebben gehad om boosterprik te laten zetten
  11

  Tegen eind februari moeten quasi alle volwassen Vlamingen de kans hebben gehad om booster­prik te laten zetten

  Van alle volwassen Vlamingen wiens interval voor de boosterprik al is verstreken, is er intussen 90 procent uitgenodigd. Dat laat Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) weten. De komende weken wil Vlaanderen de boostercampagne verder opschalen. Tegen eind januari wordt gemikt op 3,7 miljoen boosterprikken en tegen eind februari moeten quasi alle 4,4 miljoen volwassen Vlamingen de kans hebben gehad om de herhalingsprik te laten zetten.