Sophie Wilmès (MR)
Volledig scherm
PREMIUM
Sophie Wilmès (MR) © Joel Hoylaerts / Photonews

INTERVIEW. Sophie Wilmès (MR) verliet deze week boos de onderhandelingstafel: “Ik begrijp écht niet waarom sancties voor werklozen taboe blijven”

Sophie Wilmès (MR) deed ons deze week met verstomming slaan. De schijnbaar altijd kalme en serene vicepremier was het boos afgetrapt tijdens de nachtelijke begrotingsonderhandelingen. En zelfs vandaag wordt ze nog een beetje kwaad als ze terugdenkt aan de maatregel waar de PS zelfs niet over wilde spreken: het sanctioneren van langdurig werklozen die een opleiding weigeren. “Er zijn 150 knelpuntberoepen. Zeg nu niet dat daar niets tussenzit dat u interesseert!”

149 reacties

 • eli bosch

  2 maanden geleden
  Misschien alle uitkeringen en pensioenen in functie stellen van aantal gewerkte jaren. 0 jaar gewerkt 0 uitkering. 35, 40, 45 jaar gewerkt een riante uitkering naargelang aantal jaren gewerkt.
 • Leentje De Brauwer

  2 maanden geleden
  Misschien moeten de lonen omhoog hé madam?
 • Peter Vanvooren

  2 maanden geleden
  @Pascal, het zijn niet de uitkeringen die te hoog zijn. Daar mag je al blij zijn als je daarmee toekomt. Een alleenstaande krijgt maar 900€/maand. Het probleem is dat de lonen veel te laag zijn. Als hooggeschoolde aan 1200€ netto/maand werken, onbetaald overuren presteren, elke dag 3 à 4u onderweg (heen en terug) en zodra je om loonsverhoging durft vragen, lig je buiten. Om nog maar te zwijgen dat de vdab aan de kant van de werkgever staat en niet die van de werkzoekende.
 • Pascal Vanhorenbeek

  2 maanden geleden
  Iemand zou niet willen gaan werken voor maar een paar euro’s meer? Dat is de wereld opnemen kop natuurlijk en duidelijk dat zulke personen profiteurs zijn. Maar het probleem is wel simpel op te lossen; verlaag de werkloosheidsuitkering en allerhande voordelen en het zijn dan vele euro’s meer als je gaat werken.
 • Pascal Vanhorenbeek

  2 maanden geleden
  Of schorsing van werklozen nu wel of niet een positieve invloed zou hebben op de begroting is van ondergeschikt belang. Het feit dat werken een plicht is om iets te krijgen en dat werkloosheidsuitkering, betaald door werkenden, een sociale gunst is tijdens een moeilijke periode mag gerust gezegd worden. Wie van slechte wil is moet maar de gevolgen voelen. Werkloosheidsuitkering beperken tot bv 2 jaar is niet asociaal en iedereen heeft er voordeel bij.
 1. “Tóch blijft ze in de ban van die ‘Amerikaanse militair”: 4 jaar cel voor oplichter die via Facebook eenzame dames 300.000 euro armer maakt
  Koksijde/Machelen

  “Tóch blijft ze in de ban van die ‘Amerikaan­se militair”: 4 jaar cel voor oplichter die via Facebook eenzame dames 300.000 euro armer maakt

  Tot 300.000 euro kon een 40-jarige Nigeriaan uit Machelen ontfutselen bij eenzame vrouwen in binnen- en buitenland. En dat deed hij door zich op Facebook voor te doen als... een Amerikaanse militair die niet wil overgeplaatst worden naar Irak. “Ik heb al meermaals proberen uit te leggen dat die ‘vriend’ een oplichter is, maar ze wil het niet geloven”, zegt de advocaat van een slachtoffer uit Koksijde. De Veurnse rechter veroordeelt de beklaagde tot 4 jaar effectief en wil de onmiddellijke aanhouding.