Premier Alexander De Croo (Open Vld). De federale regering sloot vorige week een deal over de koopkracht van burgers en wil bedrijven overeind houden.
Volledig scherm
PREMIUM
Premier Alexander De Croo (Open Vld). De federale regering sloot vorige week een deal over de koopkracht van burgers en wil bedrijven overeind houden. © Pieter-Jan Vanstockstraeten

INTERVIEW. Premier De Croo over de energiecrisis: “Ik ga mensen niet laten kiezen tussen eten of verwarmen”

“Welke scheet een partijvoorzitter laat? I don’t care. Ik werk aan oplossingen.” Het politieke gewoel in deze crisis is groot, maar premier Alexander De Croo (Open Vld) wil daar ver vandaan blijven. Al fileert hij ook scherp. Over de demarche van Verlinden: “Een kerncentrale is geen limonadefabriek.” Over Rusland: “Je kan niet onderhandelen met een lavabo.” Over Charles Michel: “Ursula Von der Leyen berispen? Ik vond dat onterecht.”

106 reacties

 • simonne goderie

  4 maanden geleden
  Bouw 2 nieuwe kerncentrale en stop met miljarden uit te geven aan het buitenland en onze economie kapot te maken op deze manier .Gooi die zgn groene stroomplannen met hun ministers maar gauw in de vuilbak of we gaan er niet komen !
 • Patrick Devogelaere

  4 maanden geleden
  Inderdaad, memsen niet laten kiezen tussen eten en verwarming... Bij velen wordt het geen eten en geen verwarming, opgelost de Croo?
 • Jo Nijs

  4 maanden geleden
  ik ga mensen niet laten kiezen tussen eten of verwarmen. neen meneer de croo dat niet. maar er zal wél gekozen worden tussen eten/verwarmen en op vakantie gaan, een film gaan kijken een concert meepikken of op restaurant gaan. De economie zal sowieso lijden !
 • Elisa deJong

  4 maanden geleden
  Stop eerst met roken en alcohol in elke vorm, dan heb je geld over voor essentieel voedsel! Gezond verstand gebruiken..
 • marc castermans

  4 maanden geleden
  Waar blijven die beloftes van Van der Straeten en De Croo i.v.m. de plafonnering der prijzen, van de bijdrage van de energieleveranciers, van de steun aan de middenklasse? Begin met de belastingen te indexeren want nu betalen de werkenden tweemaal. Eenmaal voor de sociale gevallen en een tweede maal via hun belastingsverhoging, bedankt.
 1. Ruim helft lokale besturen plant extra zones met snelheidslimieten tot 30 km/u
  51

  Ruim helft lokale besturen plant extra zones met snelheids­li­mie­ten tot 30 km/u

  Ruim de helft van de lokale besturen is van plan extra snelheidslimieten van 30 km/u of lager in te voeren, in veel gevallen nog dit jaar. Lokale besturen die een extra zone 30 plannen, kijken vooral naar stads- en dorpskernen en woonwijken. In slechts 1 op de 10 gevallen is het de bedoeling om de zone 30 in de volledige bebouwde kom in te voeren. Dat blijkt uit een bevraging bij de lokale besturen die het Departement Mobiliteit en Openbare Werken heeft uitgevoerd in opdracht van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).