Egbert Lachaert, partijvoorzitter, Open Vld.
Volledig scherm
PREMIUM
Egbert Lachaert, partijvoorzitter, Open Vld. © Wannes Nimmegeers

INTERVIEW. Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert: “Btw op elektriciteit definitief op 6%”

“Ik laat me niet opjagen door peilingen.” Sterker nog: Egbert Lachaert ziet een glorieuze toekomst voor zijn Vlaamse liberalen, met Alexander De Croo als kopman. De Open Vld-voorzitter haalt alvast één vintage blauw recept uit de schuif: een belastingverlaging. “Het lijkt me logisch dat de btw op elektriciteit definitief op 6% blijft.”

 1. Tegen 2026 willen longartsen screening naar longkanker bij Vlaamse bevolking: “Vroegtijdig opsporen zorgt voor kwart minder sterfgevallen”
  PREMIUM

  Tegen 2026 willen longartsen screening naar longkanker bij Vlaamse bevolking: “Vroegtij­dig opsporen zorgt voor kwart minder sterfgeval­len”

  In Nederland loopt de komende maanden een onderzoek bij (ex-)rokers om longkanker vroegtijdig op te sporen. Ook in Vlaanderen willen longartsen een screening invoeren bij hoogrisicopatiënten, zoals nu al voor borstkanker en darmkanker gebeurt. De Vlaamse Werkgroep Longkankerscreening hoopt tegen 2026 een dossier in te dienen bij de Vlaamse overheid. “Patiënten bij wie longkanker vroeg ontdekt wordt, hebben een hogere levensverwachting.”
 2. Vlaanderen verstuurt vanaf vrijdag uitnodigingen voor vierde prik: “Op 12 september starten we met vaccineren”

  Vlaanderen verstuurt vanaf vrijdag uitnodigin­gen voor vierde prik: “Op 12 september starten we met vaccineren”

  De vaccinatiecentra in Vlaanderen starten morgen/vrijdag met mensen uit te nodigen voor een herfstvaccinatie tegen Covid-19. De eerste afspraken voor vaccinatie worden gepland vanaf 12 september. “Starten met vaccineren op 12 september geeft de Vlaamse vaccinatiecentra voldoende tijd om alle kwetsbare personen nog in september langs te laten komen. Tegelijk zouden de vaccinaties vanaf dan al moeten kunnen gebeuren met vaccins die aangepast zijn aan de omikronvariant”, meldt Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits.