Pedagoog Dirk Van Damme, sinds 2008 diensthoofd van het Centre for Educational Research and Innovation van de OESO.
Volledig scherm
PREMIUM
Pedagoog Dirk Van Damme, sinds 2008 diensthoofd van het Centre for Educational Research and Innovation van de OESO. © ID/Franky Verdickt

INTERVIEW. Onderwijsexpert Dirk Van Damme wil nog niet van ‘verloren generatie’ spreken: “Wel prioritair inzetten op basiscompetenties taal en rekenen”

“Als de cijfers gunstig blijven evolueren, wil ik dat scholen de kans krijgen om meer dan 50 procent contactonderwijs aan te bieden”, stelt onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). Viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) tempert echter. Het secundair onderwijs houdt er volgens hem maar beter rekening mee dit schooljaar niet meer naar voltijds contactonderwijs te kunnen terugkeren. Valt de achterstand dan nog wel in te halen? Wat bij een slecht kerstrapport? En welke rol moeten ouders spelen? Pedagoog Dirk Van Damme (64), onderwijsexpert bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), geeft antwoorden.

4 reacties

 • Mi Janssens

  8 maanden geleden
  Kan men even stoppen met zoveel druk te leggen op de kinderen en de jeugd wat is één jaar jaar op een mensenleven niets! 1 jaar opnieuw doen en te herhalen want de impact dat het zal hebben anders op het ganse leven leven zal immens zijn voor iedereen zijn toekomst kwestie keuzes en richting.
 • Els Dhondt

  8 maanden geleden
  Stop met steeds volksgezondheid voorop te zetten. Onze jongeren zitten op hun tandvlees, voelen zich niet goed in hun vel. School is meer dan leren alleen. Ook de achterstand is enorm. Als ze niet snel volledig fysiek gaan gaat er veel psychische schade komen met nog veel ergere gevolgen dan het virus.
 • Johan Streulens

  8 maanden geleden
  Dit enkel economisch gezien.. Psychisch? Sociale kansen en belevenissen? De economische factor tevens neerhalende!  Graag daar een "onderzoek" startende..  Leerprocessen niet om economie draaiende eerder om "humanitair" de economie "mogelijk" opvolgende.. Economie een gemiddelde zijnde in de piramide.. de "basis" alles dragen kan of niet..uit het oog verloren! 
 • Timmie Smet

  8 maanden geleden
  Wel, we weten wie de schuldigen zijn (hallo Wetstraat?). Volksgezondheid staat nu voorop, maar dat kan en mag toch niet blijven duren?