Op festival We R Young in Hasselt werden 24 jongeren onwel
Volledig scherm
PREMIUM
Op festival We R Young in Hasselt werden 24 jongeren onwel © hln

INTERVIEW. “Needle spiking was wellicht overmatige paniek, maar het kan mensen op ideeën brengen tijdens de festivals”

Op de Pride, in het stadion van KV Mechelen en op tienerfestival We R Young: sinds een week regent het gevallen van needle spiking. Worden er effectief massaal mensen gedrogeerd, of is er sprake van massahysterie? En wat betekent dit voor de festivalzomer, die voor de deur staat? Drugsonderzoeker Tina Van Havere (HoGent) beantwoordt de belangrijkste vragen.

 1. Nu ‘needle spiking’ de kop opsteekt: gaan we een zorgeloze festivalzomer tegemoet? Wij vroegen organisatoren welke maatregelen ze treffen
  PREMIUM
  Vlaanderen

  Nu ‘needle spiking’ de kop opsteekt: gaan we een zorgeloze festivalzo­mer tegemoet? Wij vroegen organisato­ren welke maatrege­len ze treffen

  Een pintje of twee-drie met vrienden, keigoeie muziek en een stralend zonnetje, meer moet een festival niet zijn. En na twee coronajaren keken we er dan ook allemaal naar uit. Maar opnieuw dreigt het een festivalzomer in mineur te worden door het nieuwe fenomeen ‘needle spiking’ dat plots de kop opsteekt. Moeten we ons nu beginnen zorgen maken? Lees hier wat de festivalorganisatoren daar zelf over te vertellen hebben.
 2. Eén meisje dacht dat ze een prik voelde, en plots waren 3.300 tieners in paniek
  PREMIUM

  Eén meisje dacht dat ze een prik voelde, en plots waren 3.300 tieners in paniek

  Voor de derde keer in een week tijd is op een evenement paniek uitgebroken na een mogelijk prikincident. Woensdagavond moest het jongerenfestival We R Young in Hasselt stilgelegd worden nadat er paniek uitbrak en 24 meisjes onwel werden. “Een typisch geval van een ‘besmettelijke gedachte’”, zegt Mattias Desmet, professor klinische psychologie aan de UGent en gespecialiseerd in angst en massavorming. De hoofdarts van het Jessaziekenhuis pleit nu voor een veldhospitaal op grotere zomerfestivals. “Want als ook dáár zo’n paniek uitbreekt, dreigen de spoeddiensten overspoeld te worden.”